Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας για φυσικό αέριο:  Οι 885 συνδέσεις είναι το ελάχιστο όριο για να είναι βιώσιμο το έργο και δεν είναι περιορισμός

 

Η έναρξη εργασιών εκτιμάται ότι θα γίνει το 2019 με προοπτική το Α’ εξάμηνο 2019

Σε ότι αφορά στην υλοποίηση έργων διασύνδεσης του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία και σε συνέχεια της παρουσίασης του θέματος κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς στις 29.01.2018, παρουσία του ΥΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη, ακολούθησε η δημοσιοποίηση απόψεων με αφορμή τις οποίες ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους:

Η κατασκευή του έργου των αγωγών φυσικού αερίου θα γίνει για το σύνολο της έκτασης των οικισμών Καστοριάς, Μανιάκων, Άργους  Ορεστικού και Γρεβενών μήκους δικτύων 153,21 χιλιομέτρων και ύψους επένδυσης περίπου 22,00 εκατ. Ευρώ.

Η έναρξη εργασιών του παραπάνω δικτύου διανομής εκτιμάται ότι θα γίνει το 2019 με προοπτική το Α’ εξάμηνο 2019.

Στην πρώτη φάση κατασκευής, δηλαδή στο διάστημα 2019-2023, προγραμματίζεται η ολοκλήρωση του δικτύου διανομής όπως προαναφέρθηκε ενώ θα ξεκινήσει η τροφοδοσία του οικισμού των Γρεβενών με μεταφερόμενο φυσικό αέριο.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τουλάχιστον 885 συνδέσεις καταναλωτών προκειμένου το έργο να είναι βιώσιμο, βάσει της συνταχθείσας μελέτης βιωσιμότητας. Οι 885 συνδέσεις είναι το ελάχιστο όριο συνδέσεων, που απαιτούνται για να θεωρηθεί ως βιώσιμο το έργο και δεν είναι περιορισμός. Οι επιπλέον αιτήσεις είναι ζητούμενο από την ΔΕΔΑ και όσες περισσότερες και αν υπάρξουν, τόσο το καλύτερο. Άρα προς αποφυγήν παρερμηνειών, ανακοινώνεται για άλλη μία φορά ότι οι περιοχές στις οποίες έχει καθοριστεί η έλευση του φυσικού αερίου θα καλυφθούν πλήρως.

Να σημειωθεί ότι στο παραπάνω ύψος επένδυσης περιλαμβάνονται το κόστος  σύνδεσης των καταναλωτών μέχρι τις εγκαταστάσεις των μετρητών και πιθανά της  μετατροπής των παραπάνω 885 συνδέσεων.

Με βάση τη διεθνή αλλά και την εμπειρία στη χώρα μας από αντίστοιχες περιπτώσεις, οι αιτήσεις σύνδεσης των καταναλωτών και επομένως η πρόσκτησή τους στο σύστημα διανομής δεν γίνεται άμεσα και από όλους, αν και θα ήταν ζητούμενο για το διαχειριστή του συστήματος, αλλά σε βάθος χρόνου.

Εκτιμούμε ότι θα είναι αντίστοιχος και ο ρυθμός ανάπτυξης – σύνδεσης των καταναλωτών και στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας.

Εφόσον όμως προκύψει, μέχρι το 2023 ή και στα επόμενα χρόνια, μεγαλύτερη ζήτηση – αιτήματα καταναλωτών στο ήδη ανεπτυγμένο δίκτυο πάνω από την εκτιμηθείσα όπως παραπάνω, κάτι που είναι άλλωστε ζητούμενο, τότε θα αντιμετωπιστεί εύκολα με νέο χρηματοδοτικό σχήμα.

Σε ότι αφορά στην Έγκριση, από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (15.01.2018) του Οδικού Χάρτη Αγοράς Φυσικού Αερίου 2017-2022, διευκρινίζονται τα παρακάτω :

Στην παραπάνω απόφαση περιλαμβάνοντα τα έργα σε περιοχές – Περιφέρειες της χώρας στις οποίες η ΔΕΔΑ είχε ήδη δίκτυο και καταναλωτές κατά τη σύστασή της δηλ. στις 01.01.2017.

Η Δυτική Μακεδονία, όπως και οι άλλες Περιφέρειες που αναφέρονται στην υπόψη Απόφαση οι οποίες είχαν ήδη λάβει έγκριση τιμολογίου διανομής από τη ΡΑΕ από το Νοέμβριο 2016, περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ για την επόμενη πενταετία (2019 – 2023). Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν αναφέρεται η Δυτική Μακεδονία στον εν λόγω «Οδικό Χάρτη Φυσικού Αερίου», κάτι που επίσης θα μπορούσε να παρερμηνευθεί. 

Οι διαδικασίες θα δρομολογηθούν μετά την αντίστοιχη έγκριση του τιμολογίου διανομής από τη ΡΑΕ και βάσει των προϋποθέσεων που θα θέτει.

 

 

 

 

1 σχόλιο

  1. Το φυσικό αέριο είναι σαν την Εγνατία Οδό ! ( Κρυσταλλοπηγή —Σιάτιστα ) κανένα πολιτικό κόμμα δεν μπορεί να ισχυρισθεί ,ότι ο δρόμος αυτός είναι αποκλειστικά δικό του επίτευγμα και έργο και να το ιδιοποιηθεί ως τέτοιο , για να αυξήσει την πολιτική του ισχύ και ίσως και για να ….κοκορεύεται .

    Χρειάστηκαν ενέργειες και δράσεις αρκετών και διαφορετικών κυβερνήσεων ,μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο κάθετος αυτός άξονας της Εγνατίας Οδού · με την έννοια αυτή , το έργο αυτό θεωρείται ένα έργο συλλογικό .

    Νομίζω , ότι ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και θα συμβεί , μέχρις ότου το έργο αυτό του Φυσικού Αερίου ολοκληρωθεί και φθάσει το αέριο στα σπίτια μας : θα είναι κι αυτό ένα έργο συλλογικό !

    Γιαυτό , ίσως να είναι ένδειξη σωφροσύνης , κάποιοι της κυβέρνησης να μην εξαγγέλλουν ό’τι σχετικό με το αέριο με περίσσεια αυταρέσκεια και ……αυτοθαυμασμό ,οι δε της αντιπολίτευσης ας μη γκρινιάζουν με ……..Ιμαλάϊα Όρη μικροψυχίας , αφού , έτσι κι αλλιώς , στο τέλος , ο Καστοριανός χρήστης του αερίου , δεν πρόκειται να κατακυρώσει και αποδώσει το αέριο σε κάποιο πολιτικό κόμμα , αλλά , νομίζω πως είναι βέβαιο , ότι θα το θεωρήσει σαν ένα συλλογικό έργο , ένα επίτευγμα της προόδου της κοινωνίας μας .

    Αν η Αριστερά θέλει ν’ αφήσει τη ” σφραγίδα ” της με έργα για να τη θυμούνται οι Καστοριανοί πολίτες — ιδιαίτερα οι νέοι — , ας κάνει ένα έργο δικό της , κατά— δικό της ,χωρίς να εμπλέκονται ή εμπλακούν άλλες κυβερνήσεις π.χ το κολυμβητήριο Καστοριάς ………