ΑγροτικάΚαστοριά

Καστοριά: Οι ηλεκτροπεριφράξεις μείωσαν 98% τις ζημιές από αρκούδες και λύκους

 

Με τη χρήση ηλεκτροφόρων περιφράξεων πολλοί είναι οι μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι και αγρότες που κατάφεραν να προφυλάξουν τα μελίσσια τους, τα ζώα τους και τις καλλιέργειές τους, αντιστοίχως, από επιδρομές αρκούδων και λύκων.

του Νίκου Αβουκάτου

Στο περίπτερο της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ», η οποία συμμετέχει στη φετινή έκθεση της Agrotica, δίνεται η ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να ενημερωθούν για τη χρησιμότητα των συγκεκριμένων περιφράξεων, αλλά και για την αποτελεσματικότητά τους.

«Στην περιοχή της Καστοριάς, οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις που δόθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Life Arctos/Kastoria μείωσαν στο 98% τις ζημιές από τα σαρκοφάγα ζώα, αρκούδες και λύκους», είπε στη Greenagenda.gr ο υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας της Οργάνωσης Γιώργος Θεοδωρίδης. 

Ήδη είναι γνωστό ότι από τις αρχές του 2019 αναμένεται να ξεκινήσει η επιδότηση της ηλεκτροφόρας περίφραξης, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, μέσω της Δράσης 4.4.1.«Προστασία της γεωργοκτηνοτροφικής δραστηριότητας από την Αρκούδα».

Η επίσκεψη στο περίπτερο της Καλλιστώς θα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη σε ό,τι αφορά τη πρόληψη των ζημιών με την τοποθέτηση των ηλεκτροφόρων περιφράξεων. Οι επισκέπτες μπορούν να ενημερώνονται πώς αυτές ήδη λειτουργούν με επιτυχία σε αρκετές περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα οι μελισσοκόμοι, οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες να έχουν αποφύγει τις ζημιές σε μαντριά ή κυψέλες αλλά και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις με σιτάρια, καλαμπόκια από τα σαρκοβόρα ζώα.

«Οι περιφράξεις αυτές έχουν τη δυνατότητα να είναι ενεργειακά αυτόνομες, με τα φωτοβολταϊκά πλαίσια, και πάνω από όλα να είναι ακίνδυνες, τόσο για τον άνθρωπο όσο και τα σαρκοφάγα ζώα», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρίδης.

Ακόμη, τα μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης παρέχουν πληροφορίες για τις δυνατότητες της χορήγησης των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Τέλος, ενημερώνουν για τη σημασία των γηγενών φυλών, όπως του ελληνικού ποιμενικού, του Μολοσσού της Ηπείρου και του λευκού τσοπανόσκυλου, που μπορούν να εκμηδενίσουν τις απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο.

«Οι μεγαλόσωμοι σκύλοι κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω των επιμειξιών με άλλες ράτσες, για αυτό και εμείς προσπαθούμε να συντονίσουμε ένα δίκτυο κτηνοτροφών να ανταλλάσσουν μεταξύ τους και να χαρίζουν ο ένας στον άλλον τα συγκεκριμένα σκυλιά, για τη φύλαξη των κοπαδιών», είπε ο κ. Θεοδωρίδης.

Η Καλλιστώ βρίσκεται στο περίπτερο 2, στον πρώτο όροφο, στο σταντ 1Β, για όλες τις ημέρες της Agrotica, από τις 10:00 έως τις 18:00.

greenagenda.gr

 

Back to top button