Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΦλώρινα

Φοιτητική εστία το ιστορικό ξενοδοχείο “Αντιγόνη” στη Φλώρινα

Πρόκειται για το ξενοδοχείο που έκτισε ο αείμνηστος Γερμανιώτης ιατρός Μιχάλης Αγγελής και του έδωσε το όνομα της αγαπημένης του γυναίκας Αντιγόνης

Σε διαπραγμάτευση με ξενοδοχείο της πόλης στη Φλώρινα βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να αμβλύνει το τεράστιο πρόβλημα της φοιτητικής στέγης, καθώς οι φοιτητικές εστίες σε Κοζάνη και Φλώρινα είναι ανύπαρκτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «e-ptolemeos.gr», οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Συγκλήτου και του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου «Αντιγόνη» στο κέντρο της Φλώρινας, βρίσκονται σε καλό δρόμο και είναι ορατό το ενδεχόμενο να κλείσει η συμφωνία, ώστε τα ογδόντα δωμάτια του ξενοδοχείου -που δεν λειτουργεί τα τελευταία χρόνια, να διατεθούν για διαμονή των φοιτητών. Το υπό διαπραγμάτευση τίμημα ανέρχεται περίπου σε 10.000 ευρώ μηνιαίως, αλλά τα λειτουργικά έξοδα του κτηρίου, θέρμανση, ρεύμα, νερό κ.λ.π. θα βαρύνουν το Πανεπιστήμιο.

Επίσης, σύμφωνα με απόφαση της Συγκλήτου, οι ένοικοι φοιτητές και φοιτήτριες που θα διαμείνουν στην «Αντιγόνη» θα καταβάλουν ένα «συμβολικό» τίμημα των περίπου 70 – 80 ευρώ μηνιαίως, αν και το ποσό αυτό για ένα δωμάτιο δεν είναι και πολύ …συμβολικό. Παράλληλα η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται σε συνομιλίες με το υπουργείο Παιδείας, ζητώντας την κάλυψη των δαπανών για το ενοίκιο και τη λειτουργία του ξενοδοχείου, ως φοιτητική εστία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει θετικά το θέμα της κάλυψης των εξόδων, μέσα από την αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού του ΠΔΜ, ενώ υπάρχει η σκέψη να ζητηθεί και η οικονομική συμβολή της Περιφέρειας. Στόχος του Πανεπιστημίου είναι να έχει στη διάθεσή του το εν λόγω ξενοδοχείο από τον Σεπτέμβριο, δηλαδή από τον προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά. Ένα ζήτημα που υπάρχει είναι αν στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο με τα 80 δωμάτια διαμείνουν ισάριθμοι φοιτητές ή παραπάνω. Να σημειωθεί πάντως ότι το υπουργείο προκρίνει μονόκλινα δωμάτια, εκτός και αν αλλάξει άποψη, οπότε ίσως χρησιμοποιηθούν και δίκλινα δωμάτια. Πάντως το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης σε Φλώρινα και Κοζάνη, «είναι πολύ σοβαρό», όπως παραδέχτηκε με δηλώσεις του στο «e-ptolemeos.gr» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Αντώνης Τουρλιδάκης.

Το Ίδρυμα δεν διαθέτει φοιτητική εστία, ούτε και ενοικιαζόμενα δωμάτια, εκτός της περίπτωσης της Φλώρινας, όπου νοικιάζει περί τα 30 δωμάτια για φοιτητές στο κέντρο της πόλης. Πάντως, σύμφωνα πάντα με τον πρύτανη, από το σύνολο των φοιτητών και φοιτητριών σε Κοζάνη και Φλώρινα που αριθμούν περί τους 3.500, η πλειοψηφία αυτών λαμβάνει το φοιτητικό επίδομα στέγης, το οποίο ανέρχεται σε 1.000 ευρώ άπαξ. Πρόκειται για αρκετά μεγάλο αριθμό, καθώς η κρίση μείωσε δραματικά τα εισοδήματα των νοικοκυριών, οπότε είναι πολλοί αυτοί που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που τίθενται για να είναι κάποιος δικαιούχος.

Βεβαίως, η λύση του προβλήματος της φοιτητικής στέγης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σχετίζεται άμεσα με την δημιουργία φοιτητικών εστιών σε Κοζάνη και Φλώρινα. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία πρόοδος στο θέμα, καθώς, ακόμη και στην Κοζάνη που ξεκίνησε η κατασκευή της Πανεπιστημιούπολης δεν προβλέπεται ούτε φοιτητική εστία ούτε λέσχη για φαγητό, παρά μόνο κτήρια διοίκησης και εκπαίδευσης. Όπως τόνισε ο πρύτανης Α. Τουρλιδάκης, «έχουμε σχεδιασμό για φοιτητική εστία και υπάρχει δεύτερο οικόπεδο στην Πανεπιστημιούπολη που μπορεί να χτιστεί, αλλά μέχρι τώρα προείχε η επίλυση των τεχνικών προβλημάτων για να ξεκινήσει η ανέγερση, οπότε αυτό θα το δούμε σε δεύτερη φάση».

  e-ptolemeos.gr

 

 

Back to top button