Ελλάδα

Κοτζιάς: Να πουν επιτέλους τα Σκόπια δημόσια ποιο θα είναι το επίθετο στη σύνθετη ονομασία

Ο Νίκος Κοτζιάς κάλεσε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να τοποθετηθεί δημόσια για το ποιο επίθετο θα περιλαμβάνει η σύνθετη ονομασία της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξη στο Euronews, εξέφρασε τον προβληματισμό του γιατί τα Σκόπια δεν έχουν προετοιμάσει την κοινή γνώμη, κάτι που, όπως σημείωσε, η ελληνική κυβέρνηση το κάνει.

«Η ελληνική κυβέρνηση πήρε την ευθύνη να δηλώσει δημόσια ότι θέλει αλλαγή του ονόματος, ότι αυτό το όνομα θα είναι σύνθετο για όλες τις χρήσεις με ένα προσδιορισμό συγκεκριμένο και βγήκαμε δημόσια και είπαμε ότι σε αυτή την ονομασία θα περιλαμβάνεται ο όρος “Μακεδονία”. Εμείς κάναμε τη δουλειά μας, περιμένω ακόμα από τα Σκόπια επιτέλους να βγουν δημόσια να πουν σε αυτή τη σύνθετη ονομασία ποιο θα είναι το επίθετο μπροστά από το ουσιαστικό και να το περιγράψουν στον πληθυσμό τους», τόνισε.

«Απογοητευτικό για τη ΝΔ το συλλαλητήριο»

Αναφερόμενος στο συλλαλητήριο της Αθήνας, σχολίασε ότι δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο ανέμεναν οι διοργανωτές και το χαρακτήρισε «απογοητευτικό για τη ΝΔ» γιατί «ήταν ένα μήνυμα ότι ο κόσμος δεν δίνει την ίδια σπουδαιότητα στο ζήτημα με τον τρόπο που δίνει η ίδια». Ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για μια μεγάλη συγκέντρωση, με 120.000-140.000 κόσμου, που είναι μία έκφραση δημοκρατικής βούλησης, η οποία λαμβάνεται υπόψη, αλλά δεν αλλάζει την πολιτική της κυβέρνησης.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε «παραλογισμό», αναφερόμενος σε εκείνους που, εδώ και 25 χρόνια, ενώ έχουν δεχθεί όλοι τη σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία», «έχουν κάνει συμφωνίες για χρήση του ονόματος Μακεδονία στο παρελθόν», να «έχουν σηκώσει το δάχτυλο και να μας κατηγορούν που ενσωματώνουμε έναν όρο που τον βρήκαμε», παριστάνοντας «σαν να μην υπήρξε καν το όνομα Μακεδονία».

Για τον Καμμένο

Ο κ. Κοτζιάς κλήθηκε να απαντήσει σε όσους υποστηρίζουν ότι ο κ. Καμμένος, επενδύει στο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να φτάσει το θέμα στη Βουλή και να σχολιάσει τη δήλωση του υπουργού Αμυνας για το συλλαλητήριο πως «ήταν η ψυχή των Ελλήνων που κανένας δεν μπορεί να μην σεβαστεί».

«Την ψυχή των Ελλήνων όλοι την σέβονται, τώρα εάν η ψυχή των Ελλήνων ήταν στο ένα ή στο άλλο συλλαλητήριο να το συζητήσουμε. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι εντός της κυβέρνησης υπάρχει η πλειοψηφία που αποφασίζει, υπάρχει ο πρωθυπουργός που έχει την ευθύνη μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών. Είναι δυνατόν κάποιος άλλος υπουργός που προέρχεται μάλιστα από άλλο κόμμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο ούτε εγώ ανήκω, να έχει διαφορετική γνώμη; Απορώ γιατί γίνεται θέμα», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές γνώμες σε μία κυβέρνηση.

«Σας θυμίζω ότι στην Ελλάδα του 1991-1993 υπήρχε ένα κόμμα, που ήταν η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, και είχε εντός της τον κ. Σαμαρά με διαφορετικές απόψεις- που έφυγε θα μου πείτε, αλλά είχε εντός και την τριανδρία Έβερτ, Κανελλόπουλου και Δήμα, οι οποίοι είχαν επίσης διαφορετικές απόψεις και γι΄ αυτό δεν τόλμησε ο κ. Μητσοτάκης να πάρει το πολιτικό βάρος και να οδηγήσει τη χώρα σε μία συμφωνία με τους βόρειους γείτονές μας. Αντίθετα εμείς, παρά τις όποιες δυσκολίες, θα το πάμε μέχρι τέλους, αρκεί και η άλλη πλευρά να ανταποκριθεί μέχρι τέλους σε αυτό το ιστορικό καθήκον. Διότι αυτό διασφαλίζει την καλύτερη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τις οικονομικές μας σχέσεις», πρόσθεσε.

Για τον Νίμιτς

Απαντώντας σε ερώτηση για το βαρύ κλίμα μεταξύ Αθήνας και Μάθιου Νίμιτς, είπε ότι έπρεπε να θυμίζει στον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ ότι ισχύουν για όλους όσα έχουν συμφωνήσει οι δύο πρωθυπουργοί.

«Στο Νταβός συμφωνήσαμε ένα πράγμα, ότι θα υπάρξει ένα Σύμφωνο, το οποίο και μετά από πρόταση των δύο πρωθυπουργών θα το κάνει η δικιά μας πλευρά υπό την δικιά μου ευθύνη. Φαίνεται ότι κάποιοι στα Σκόπια υποδεέστεροι του πρωθυπουργού κάνανε δεύτερες σκέψεις τις οποίες θεώρησε σημαντικές ο κ. Νίμιτς, και έπρεπε να του θυμίσω ότι όσα έχουν συμφωνήσει οι δύο πρωθυπουργοί ισχύουν για όλους. Όσον αφορά την ταυτότητα, το τι άποψη έχουμε εμείς, θα την ανακοινώσουμε εμείς, θα την εκφράσουμε στις διαπραγματεύσεις εμείς και όχι ο διαμεσολαβητής. Αυτές ήταν οι δυο μου παρατηρήσεις».

Ο κ. Κοτζιάς ερωτηθείς σχετικά με τη διαδικασία για το εύρος χρήσης του ονόματος, αποσαφήνισε ότι δεν μπορεί να γίνεται «διαπραγμάτευση για τη διαπραγμάτευση», εξηγώντας ότι «οι αλλαγές του ονόματος πρέπει να γίνουν με τρόπο που θα διευκολύνουν την είσοδο της γείτονος φίλης χώρας στους οργανισμούς που εκείνη επιθυμεί». Τόνισε ότι εμείς «δεν έχουμε ούτε βιασύνη, ούτε είναι δικό μας κύριο θέμα, εκείνοι θέλουν εμείς το υποστηρίζουμε» προσθέτοντας ότι «για να το κάνουν αυτό πρέπει να εκπληρώσουν ορισμένους όρους». «Κάθε φορά που διαπραγματευόμαστε είμαστε σύμφωνοι σε αυτό και εκ των υστέρων διάφοροι κύκλοι λένε ότι ίσως δεν χρειάζεται, ίσως βρούμε μία άλλη διαδικασία. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα γι΄ αυτό είπα πως ό,τι έχουμε συμφωνήσει πρέπει να το κρατούμε. Δεν έχει κανένα νόημα μία διαπραγμάτευση που αφού συμφωνήσουμε στο Α μετά το αναιρούμε για να το ξαναδιαπραγματευτούμε. Αυτό είναι διαπραγμάτευση για την διαπραγμάτευση. Εμείς θέλουμε να το λύσουμε το πρόβλημα, και γι’ αυτό κάθε τι που συμφωνούμε στη διαπραγμάτευση, θεωρούμε ότι είναι ένα το κρατούμενο», τόνισε.

Σχετικά με την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «είναι μία σημαντική ευκαιρία να αντιστοιχιστούν οι διεθνείς συμφωνίες που θα κάνει η χώρα αυτή με το ίδιο της το Σύνταγμα, γιατί αργότερα μπορεί να έρθουν άλλες δυνάμεις και να κατηγορούν την σημερινή ηγεσία ότι παραβίασε το Σύνταγμα κάνοντας μία διεθνή Συμφωνία μαζί μας». Ερωτηθείς αν στη συνταγματική αναθεώρηση θα περιλαμβάνεται και το όνομα τόνισε ότι «έτσι θα έπρεπε».

Σε ερώτηση αν η ελληνική πλευρά προκρίνει το Gorna Makedonyia, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η ελληνική πλευρά έχει μπροστά της μία σειρά από σύνθετες ονομασίες, ανάμεσα σε αυτές προτιμά αυτές που έχουν σλαβική χροιά στη φωνητική τους, αλλά εναπόκειται στην διαπραγμάτευση το πού θα συμφωνήσουμε».

ΑΠΕ

 

Back to top button