Ελλάδα

Τι θα λάβουν οι ένστολοι μετά την απόφαση του ΣτΕ (πίνακας)

Αυξήσεις συντάξεων από 32 ευρώ έως 166 ευρώ το μήνα και αναδρομικά 65 μηνών, που ξεκινούν από 2.102 ευρώ για χαμηλόβαθμους αξιωματικούς και φτάνουν στις 10.790 ευρώ για τους ανώτατους, εντέλλεται να καταβάλει η κυβέρνηση σε όλους τους απόστρατους, με μια νέα απόφαση-βόμβα που εξέδωσε η τριμελής επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας και με την οποία δίδει διορία 8 μηνών για την πλήρη αποκατάσταση των απωλειών που είχαν οι συντάξεις των αποστράτων από τις αναπροσαρμογές των ειδικών μισθολογίων που προβλέφθηκαν με διατάξεις του ν. 4093/2012.

Στο μισό…

Το 50% των μειώσεων που είχαν οι συντάξεις των αποστράτων αποκαταστάθηκε επί κυβέρνησης Ν.Δ. με το νόμο 4307/2014. Το ΣτΕ όμως απεφάνθη με δύο αποφάσεις του ότι οι μειώσεις συντάξεων των αποστράτων είναι αντισυνταγματικές και θα πρέπει να επιστρέψουν στα ποσά που είχαν τον Αύγουστο του 2012, πριν δηλαδή τη νομοθέτηση των εν λόγω αναπροσαρμογών.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., παρότι γνωρίζει τις αποφάσεις του ΣτΕ, δεν εφάρμοσε την επιστροφή και του υπολοίπου 50%, και πλέον οι Ενώσεις των αποστράτων με νέα τους «προσφυγή» στην τριμελή Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ ζήτησαν την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης.

Πράγμα που έγινε και η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε τις υπ’ αριθμ. 3 και 4/2018 αποφάσεις της, στις οποίες αναφέρει ότι σύμφωνα με το άρθρο 95 παράγραφος 5 του Συντάγματος, η Πολιτεία πρέπει να συμμορφώνεται άμεσα και πλήρως προς τις αποφάσεις του ΣτΕ και «δεν δύναται να αδρανεί επικαλούμενη λόγους οι οποίοι δεν εδράζονται σε συνταγματικές διατάξεις, διότι άλλως αναιρείται ο σκοπός της θεσπίσεως της διατάξεως του άρθρου 95 παρ. 5 του Συντάγματος». Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ακόμη ότι, όπως προκύπτει, η διοίκηση, παρά την παρέλευση χρονικού διαστήματος μείζονος του έτους από τη δημοσίευση των τελευταίων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ (13.5.2016), «σε ουδεμία ενέργεια προς υλοποίησή της προέβη».

Η αναπροσαρμογή συντάξεων θα πρέπει να είναι άμεση, ενώ η επιστροφή των αναδρομικών θα πρέπει να καταλαμβάνει 65 μήνες, ήτοι από 1ης/8/2012 ως και 31/12/2017 και να δοθεί και σε μηνιαίες δόσεις.
Τυχόν μη εκτέλεση της απόφασης μέσα στους επόμενους 8 μήνες επισείει πρόστιμο στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι ανάγοντες, δηλαδή οι Ενώσεις των Αποστράτων, έχουν δικαίωμα βάσει του ν. 3068/2002 και του Π.Δ. 61/2004 να φτάσουν ως και στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του κράτους έναντι των ποσών που δικαιούνται.

Τα ποσά…

Δείτε την συνέχεια στο eleftherostypos.gr

 

Back to top button