Ελλάδα

Novartis: Το FBI έδωσε ονόματα – Οι έξι Έλληνες προστατευόμενοι μάρτυρες και τα ονόματα στις καταθέσεις

– Έλληνες, υψηλόβαθμα στελέχη της Novartis μίλησαν στο FBI – Τον τελευταίο χρόνο άρχισαν να “ανοίγουν” τα στόματα μαρτύρων – Ονόματα πολιτικών που φιγουράρουν στη λίστα των Αμερικανών – Έξι, συνολικά, οι Έλληνες προστατευόμενοι μάρτυρες σε Ελλάδα και Αμερική

Τον τελευταίο χρόνο όλα δείχνουν ότι οι έρευνες για χρηματισμό ιατρών, στελεχών δημόσιων υπηρεσιών και πολιτικών από τη Novartis φαίνεται ότι “χτύπησαν φλέβα” με αποτέλεσμα να αρχίσουν να ανοίγουν στόματα και να γίνεται αναφορά σε ονόματα. Όπως αποκαλύπτεται από τους 20 μάρτυρες που έχουν καταθέσει στην Ελλάδα οι τρεις βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων, ενώ ακόμη τρεις Έλληνες έχουν καταθέσει στο αμερικανικό FBI ζητώντας και αυτοί να μπουν σε καθεστώς προστασίας.

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος των τριών Ελλήνων που κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές πρόκειται για τρία υψηλόβαθμα στελέχη της φαρμακευτικής. Πρώτα αποφάσισαν να να προσφύγουν οι δύο και στη συνέχεια ο τρίτος.

Τα στελέχη της Novartis στην Ελλάδα άρχισαν να “μιλούν” στο FBI από το 2016 ενώ ο τελευταίος φέρεται να ξεκίνησε τις καταθέσεις τον περασμένο Δεκέμβριο.

Όπως λέει ο δικηγόρος των τριών μαρτύρων υπάρχει έκθεση του FBI η οποία έχει αποσταλεί στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Στην έκθεση αυτή, καθώς η έρευνα συνεχίζεται, δεν υπάρχουν όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει. Στην έκθεση αυτή ωστόσο περιλαμβάνονται ονόματα πολιτικών τα οποία έχουν ακουστεί και στις καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων στην Ελλάδα.

Όπως λέει ο Παύλος Σαράκης, ο δικηγόρος των τριών μαρτύρων του FBI, οι Αμερικανοί ζητούν πάντα απαντήσεις στο πως και από που γνωρίζουν τα στοιχεία και αν αποδειχθεί ότι ψεύδονται, τότε αυτομάτως θα βγουν από το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Εξηγεί παράλληλα ότι τα τρία στελέχη της φαρμακευτικής από την Ελλάδα, προσέφυγαν στις αμερικανικέ αρχές καθώς εδώ ένιωθαν ότι κινδύνευαν, ενώ εκεί δεν γνωρίζει κανείς το παραμικρό για την ταυτότητά τους, ούτε η πρεσβεία των ΗΠΑ, ούτε και η ελληνική Δικαιοσύνη.

Αντίθετα, όπως τονίζεται, εδώ οι μάρτυρες υπό καθεστώς προστασίας δέχονται επίθεση με στόχο να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους και επί της ουσίας να πιεστούν ώστε να ανακαλέσουν τις καταθέσεις τους.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι παρά το γεγονός ότι ο Παύλος Πολάκης έκανε λόγο για στελέχη της εταιρείας τα οποία αποκαλύφθηκε από τις αρχές ότι εμπλέκονται σε παράνομο πλουτισμό και αποφάσισαν να καταθέσουν για να ελαφρύνουν τη θέση τους, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής έσπευσε να τον διαψεύσει τονίζοντας ότι για την ταυτότητά τους δεν γνωρίζει το παραμικρό κανείς, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του FBI δεν είναι τα μόνα στοιχεία. Ταξίδια Ελλήνων δικαστικών λειτουργών στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς έχουν γίνει στην Αμερική με στόχο την αναζήτηση στοιχείων.

Στα στοιχεία που έχουν αποσταλεί από το FBI αναφέρονται επτά ονόματα, κάποια από αυτά συμπίπτουν με τις καταθέσεις των μαρτύρων στην Ελλάδα με τα ψευδώνυμα ¨Αναστασίου”, “Σαράφης” και και “Κελέση”, ωστόσο το FBI τονίζει πως η έρευνα συνεχίζεται και τα στοιχεία αυτά δεν είναι οριστικά.

Newsit.gr

Back to top button