Ελλάδα

Για λίγους η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς εφορία και ταμεία – Όλες οι προϋποθέσεις

Αυστηροί θα είναι οι κανόνες για την ένταξη στην ρύθμιση των 120 δόσεων, για χρέη προς το δημόσιο (Ταμεία και εφορία).

Κατ΄ αρχήν σε αυτή αποκλείονται, όλοι εκτός από τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ και οι τελευταίοι για να ενταχθούν σε αυτήν θα πρέπει να πληρούν μία σειρά από κριτήρια, τα οποία μόνο εύκολα δεν είναι. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, υπάρχουν προσπάθειες να χαλαρώσουν οι όροι, μέσα από διάφορες διαδικασίες, προκειμένου να είναι πιο εύκολη η ένταξη στην ρύθμιση περισσοτέρων

Τι ισχύει όμως με βάση την ρύθμιση; Θα πρέπει να είναι επαγγελματίας –μισθωτοί και συνταξιούχοι εξαιρούνται εξ’ ορισμού- με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ή προς το ασφαλιστικό ταμείο οι οποίες δεν θα ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ. Αν περνάει το όριο «κόβεται». Θα πρέπει επίσης να έχει ανοικτά τα βιβλία του. Αν έχει διακόψει την επαγγελματική δραστηριότητα προκειμένου να σταματήσει να συσσωρεύει υποχρεώσεις, επίσης δεν μπορεί να διεκδικήσει κάποια διευκόλυνση.

Δεν αρκούν μόνο αυτά. Θα πρέπει εν μέσω οικονομικής κρίσης να έχει να παρουσιάσει τουλάχιστον μια κερδοφόρα χρήση, η οφειλή του να είναι έως και 8 φορές μεγαλύτερη του κέρδους προ τόκων και αποσβέσεων και η αξία της περιουσίας έως και 25 φορές μεγαλύτερη του ληξιπρόθεσμου χρέους.

Θα πρέπει επίσης, να είναι εξοφλημένες ή τακτοποιημένες όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την εφορία ή προς τα ασφαλιστικά ταμεία μετά την 1/1/2017 δηλαδή καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων 13 μηνών. Αν βρεθεί τέτοιος επαγγελματίας, θα πρέπει τα κέρδη του να μην είναι ιδιαίτερα υψηλά. Διότι όσο υψηλότερα είναι τα κέρδη, τόσο μικρότερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων που θα «βγάλει» το σύστημα. Ακόμη και με κέρδος προς φόρων τόκων και αποσβέσεων της τάξεως των 10.000 ευρώ, οι δόσεις για ρύθμιση χρέους της τάξεως των 10.000 ευρώ μειώνονται αυτομάτως στις 36 ενώ αν τα κέρδη είναι 20.000 ευρώ και πάνω, οι δόσεις πέφτουν στις 18 και κάτω.

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα με την οποία καλούνται να συμβιβαστούν τα 4 εκατομμύρια των οφειλετών της εφορίας και τα 1,2 εκατομμύρια που χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία. Ακούν τόσους μήνες για «120 δόσεις» αλλά 120 δόσεις δεν θα δουν παρά ελάχιστοι. Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ξεκίνησε ήδη ο κύκλος των κυβερνητικών διαρροών: «θα το διαπραγματευτούμε με τους δανειστές στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τον Απρίλιο» αναφέρει η σχετική διαρροή χωρίς να είναι τίποτα δεδομένο. Από την άλλη, για όσους χρωστούν πάνω από 50.000 ευρώ, η χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομίας με αφορμή το άνοιγμα της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας» κάνει λόγο για επίλυση της εκκρεμότητας «μέσα στους επόμενους μήνες».

Υπό αυτά τα δεδομένα, η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων, δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση. Όλοι μαζί οι επιτηδευματίες είναι ένα εκατομμύριο ενώ οι οφειλέτες φτάνουν στα πέντε εκατομμύρια. Ακόμη και γι’ αυτό το ένα εκατομμύριο των επαγγελματιών που θεωρητικά θα μπορούσαν να υπαχθούν, τόσο η ένταξη όσο και –κυρίως- η διατήρηση της ρύθμισης θα αποδειχθεί στην πράξη πολύ δύσκολο εγχείρημα για τους ακόλουθους λόγους:

  • Η ρύθμιση των 120 δόσεων, αφορά στα ληξιπρόθεσμα χρέη που είχαν συσσωρευτεί μέχρι και το τέλος του 2016. Αν υπάρχουν οφειλές από την 1/1/2017 και μετά, θα πρέπει είτε να αποπληρωθούν είτε να ρυθμιστούν με τη ρύθμιση των 12 δόσεων. Αυτό σημαίνει ότι ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώνει και τη δόση που προκύπτει από τη ρύθμιση των 120 δόσεων, και τη δόση που θα βγάζει η ρύθμιση των 12 δόσεων και φυσικά τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις. Όταν από μόνες τους οι τρέχουσες υποχρεώσεις προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία φτάνουν να αντιστοιχούν στο 60% των κερδών, όταν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες έχουν να αντιμετωπίσουν τις επόμενες εβδομάδες τις αναδρομικές εισφορές του ΕΦΚΑ είναι απορίας άξιο το που θα βρεθεί η απαιτούμενη ρευστότητα.
  • Είναι τέτοιες οι προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση και τόσο βαρύ το γραφειοκρατικό φορτίο που θα πρέπει να σηκώσει ο επαγγελματίας, που ακόμη και αν κάποιος πληροί τα κριτήρια, μπορεί να μην τον συμφέρει η ένταξη είτε διότι ο αριθμός των δόσεων θα είναι πολύ μικρός είτε διότι το τελικό όφελος δεν θα είναι τέτοιο ώστε να δικαιολογεί ούτε καν την ταλαιπωρία για την συλλογή των δικαιολογητικών που απαιτούνται. Ουσιαστικό κίνητρο για ένταξη, έχουν μόνο όσοι έχουν συσσωρεύσει μεγάλες οφειλές από προσαυξήσεις και πρόστιμα καθώς με την ένταξη «κουρεύεται» το 85% και 95% αντίστοιχα. Πόσοι είναι αυτοί –οι οποίοι μάλιστα δεν εκμεταλλεύτηκαν το 2015 τη ρύθμιση των 100 δόσεων η οποία ήταν σαφώς πιο ελαστική; Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν ότι ο αριθμός θα είναι εξαιρετικά περιορισμένος.

Του Θανάση Παπαδή

newsit.gr

Back to top button