ΚαστοριάΚόσμος

Σε ποια πασίγνωστη βιβλιοθήκη οι αναγνώστες δίνουν όρκο πριν αγγίξουν τα βιβλία! (γράφει η Νάνσυ Χατζή)

Κι όμως συμβαίνει! Σε μια από τις βιβλιοθήκες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στη βιβλιοθήκη Bodleian όπως δημοσιεύτηκε και πρόσφατα στο λογαριασμό της στο Τουίτερ όλοι όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη πρέπει να διαβάσουν πριν,  τον όρκο που εμπνεύστηκε ο Τόμας Μπόντλει.
Ο Τόμας Μπόντλέι ήταν γνωστός άγγλος διπλωμάτης, πανεπιστημιακός ο οποίος επανίδρυσε τη συγκεκριμένη βιβλιοθήκη. Μάλιστα οι πρωτοποριακές τεχνικές που ακολούθησε στη διαχείριση της βιβλιοθήκης, παρότι ήταν πριν τετρακόσια χρόνια, εξακολουθούν να ακολουθούνται και από τις σύγχρονες βιβλιοθήκες.
Στο κείμενο του όρκου που δίνουν σε όσους επιθυμούν να γίνουν μέλη και να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης αναφέρεται ότι ο χρήστης δεν θα αφαιρέσει, σημειώσει, σκίσει ή κακοποιήσει με οιονδήποτε τρόπο τα βιβλία, έγγραφα, αντικείμενα της βιβλιοθήκης, ότι δεν θα βάλει φωτιά και ότι δεν θα καπνίσει στους χώρους της. Στο τέλος ορκίζεται ότι θα τηρήσει τους παραπάνω κανόνες.
Μάλιστα οι υπεύθυνοι, για να είναι σίγουροι ότι ο όρκος είναι απολύτως κατανοητός και δεν θα υπάρξει καμία παρεξήγηση ή παρανόηση, έχει μεταφράσει το κείμενο σε περισσότερες από εκατό γλώσσες, για να καλύψει τυχόν ξένους μελετητές, ερευνητές που θέλουν να την επισκεφτούν.

 η φωτογραφία (επάνω) που συνοδεύει το κείμενο βρίσκονται δημοσιευμένη στο προφίλ της βιβλιοθήκης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Περισσότερες πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα της: bodleian.ox.ac.uk

 vivlioparousiasi.gr

 

Back to top button