ΑγροτικάΕλλάδαΚαστοριάΚόσμοςτελευταίες ειδήσεις

ΓΕΟΚ – Δημοσθένης Μωυσίδης: “Αλλιώς τα περιμέναμε – Τα Fuji έφτασαν έως 1 ευρώ”

 

Limit up βλέπουν στα μήλα οι αναλυτές – Ιστορικά υψηλά τιμές λόγω της μείωσης 25% των ευρωπαϊκών αποθεμάτων αναμένει η WAPA
Της Φανής Γιαννακοπούλου 

Πτώση της τάξης του 5,2%, στους 282.000 τόνους, αναμένεται για την ελληνική παραγωγή μήλων τη σεζόν 2017/2018, λόγω των χαλαζοπτώσεων που κατέστρεψαν σημαντικό μέρος της καλλιέργειας στις βόρειες περιοχές της χώρας.

Tην ίδια ώρα, μετά από τρεις σεζόν με υπερπαραγωγή, που οδήγησαν σε υψηλά αποθέματα, και πτώση τιμών, το σκηνικό στην Ευρώπη μοιάζει φέτος να αντιστρέφεται, καθώς η ευρωπαϊκή σοδειά αναμένεται συνολικά μειωμένη στους 9 εκατ. τόνους. Όμως, παρά τη σημαντική μείωση της παραγωγής και το γενικότερο ευνοϊκό διεθνές και ευρωπαϊκό κλίμα ελλείψει προσφοράς, οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να επωφελούνται στον μέγιστο βαθμό, καθώς παραμένουν κατά μέσο όρο γύρω από τα 50 λεπτά, ανάλογα και με την ποικιλία.

«Αλλιώς τα περιμέναμε»

Για μειωμένη εγχώρια ζήτηση και για μη επαλήθευση των προσδοκιών για υψηλές τιμές παραγωγού κάνει λόγο ο υπεύθυνος της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς ΑΕ (ΓΕΟΚ), Δημοσθένης Μωυσίδης.

«Περιμέναμε πάρα πολύ υψηλές τιμές φέτος, αλλά υπάρχει μια στασιμότητα. Είναι πιο πάνω από πέρσι, αλλά όχι αυτές που περιμέναμε, αν λάβουμε υπόψη μας ότι η παραγωγή, ειδικά στην Καστοριά, είναι φέτος μειωμένη κατά 70%. Βέβαια, τα Fuji έφτασαν τα 90 λεπτά και το 1 ευρώ. Τα ιστορικά υψηλά που βλέπουν στο εξωτερικό δεν φαίνεται να φτάνουν στην Ελλάδα ούτε και το Πάσχα, γιατί είναι πολύ μειωμένη η εγχώρια ζήτηση», αναφέρει ο ίδιος και προσθέτει: «Την προηγούμενη χρονιά, η μείωση της παραγωγής ήταν 30% και αν το κράτος και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν πάρουν κάποια μέτρα, μπορεί του χρόνου να είμαστε κάτω κατά 100%».

Τρέχουσες τιμές μήλων

Ποικιλίες Ευρώ/κιλό
Κόκκινα 0,50
Fuji 0,70
Golden Delicious 0,45
Jonagold 0,50
Granny Smith 0,45

Μετράει το ελληνικό προϊόν στη Μέση Ανατολή… 

Διαβάστε όλο το άρθρο της Φανής Γιαννακοπούλου στο ypaithros.gr 

 

 

 

Back to top button