Καστοριά

Η Νάνσυ Χατζή επιλέγει: Ένα βιβλίο για τον Κουτσοφλέβαρο, ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα

Η ταλαντούχα Γιολάντα Τσορώνη Γεωργιάδη διανθίζει τη σειρά των βιβλίων της, που προάγουν τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών, με το βιβλίο «Ο Γλεντζοφλέβαρος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαββάλας.
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε: «Ο Φλεβάρης είναι πολύ στενοχωρημένος. Οι άνθρωποι χάρισαν στα έντεκα αδέρφια του από τριάντα ή τριάντα μία μέρες, ενώ σε εκείνον μονάχα είκοσι οκτώ! Αισθάνεται μειονεκτικά έτσι κουτσός ανάμεσά τους και αποφασίζει να… φύγει! Και τώρα τι θα γίνει; Δε θα ανθίσουν μυγδαλιές; Δε θα χαρούμε αλκυονίδες μέρες; Δε θα ’ρθει το καρναβάλι να χαρούν μικροί μεγάλοι;
Για να εξασφαλίσουν τα παιδιά υγιή κοινωνική ζωή θεμελιωμένη σε αποτελεσματικές σχέσεις, πρέπει να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση, την ικανότητα δηλαδή να μπαίνουν στη θέση των άλλων, να κατανοούν και να αισθάνονται πράγματα με τον ίδιο τρόπο που τα βιώνει ένα άλλο άτομο. Την ανάγκη αυτή αναλαμβάνουν να καλύψουν τα εικονογραφημένα βιβλία της σειράς αυτής, που προάγουν τη συναισθηματική νοημοσύνη. Με την προτεινόμενη για γονείς και εκπαιδευτικούς προσέγγιση επιχειρούν να μυήσουν τα παιδιά στο να βλέπουν τον κόσμο με τα μάτια του άλλου, αφού μάθουν πρώτα να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα δικά τους συναισθήματα».
Με συμβολικό τρόπο αξιοποιείται το στοιχείο διαφοράς αυτού του μήνα από τους άλλους, για να περάσει το μήνυμα της εμμένειας στη διαφορετικότητα. Ο Κουτσοφλέβαρος αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα αλλά αυτό δεν τον περιθωριοποιεί, ίσα ίσα τον κάνει ξεχωριστό και αναντικατάστατο. Το βιβλίο αυτό αναγνωρίζει τη διαφορετικότητα με καταφατικό τρόπο. Το διαφορετικό δεν είναι αντίθεση αλλά ποικιλία και έχει πάντα τρόπους να ξεχωρίζει αλλά και να εντάσσεται δημιουργικά στο σύνολο. Το μήνυμα και η ευρηματικότητα του βιβλίου το καθιστούν ένα πολύτιμο εργαλείο για γονείς και εκπαιδευτικούς, έναν πρωτότυπο τρόπο να μιλήσουμε, να συζητήσουμε και να προβληματιστούμε με τα παιδιά μας.
 το βιβλίο ζωντανεύει με την καταπληκτική της εικονογράφηση, η Νίκη Λεωνίδου.

Back to top button