Βράδυ Τρίτης, 10 Μαϊου 1995… Η Κατρίν είναι έγκυος κι έχει «μπει στον μήνα της»… Αυτό όμως δεν την εμποδίζει να ασχολείται με την μεγάλη της αγάπη το πατινάζ. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται με «την κοιλιά στο στόμα», προπονεί τις αθλήτριες της στο παγοδρόμιο του Κλερμόν Φεράν…Βλέπετε ο γυναικολόγος που την παρακολουθεί, της έχει πει πως θα γεννήσει σε περίπου δύο εβδομάδες… Ομως η μικρή είχε διαφορετική άποψη και «όταν επέστρεψα στο σπίτι, ένιωσα πως η κόρη μου δεν θέλει να περιμένει άλλο», όπως περιγράφει χαρακτηριστικά η Γαλλίδα προπονήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ…
Κάπως έτσι αρχίζει η ιστορία της Γκαμπριέλα Παπαδάκη, που μαζί με τον παρτενέρ της, Γκιγιόμ Σιζερόν, αποτελούν ένα από τα κορυφαία «ζευγάρια» του πλανήτη στο εντυπωσιακό αυτό άθλημα. «Ο πατέρας μου, Εμμανουήλ, είναι από την Αθήνα, όμως ολόκληρη η οικογένειά του είναι από την Κρήτη», δηλώνει με υπερηφάνεια στον γαλλικό Τύπο, η 22χρονη πρωταθλήτρια, που για λογαριασμό της Γαλλίας, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ.
Δεδομένης της ιδιαίτερης σχέσης που αναπτύσσει κάθε κόρη με την μητέρα της, το μέλλον της Γκαμπριέλας, φαινόταν προδιαγεγραμμένο… Αρχισε να χορεύει στον πάγο σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών. Σε αντίθεση με τον Γκιγιόμ, που φόρεσε πατίνια στα επτά και αφού προηγουμένως είχε ασχοληθεί με το τζούντο και το τραμπολίνο. Στον σύλλογο του Κλερμόν Φεράν, τα δύο παιδιά είχαν καθημερινή επαφή. Η ιδέα να συνεργασθούν, ανήκει στην επικεφαλής προπονήτρια της ομάδας, την μητέρα της Γκαμπριέλας, Κατερίνα, που προφανώς λόγω εμπειρίας έβλεπε πολύ μακρυά… «Πλέον, είμαστε σαν ένα παλιό ζευγάρι. Είναι σαν να είμαστε παντρεμένοι τριάντα χρόνια.
Αρχίσαμε σε ηλικία 8-9 ετών και μεγαλώσαμε μαζί σαν αδέλφια», δηλώνουν οι Γάλλοι Ολυμπιονίκες, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι «ζευγάρι» και στην ζωή: «Είναι πραγματικά μια ιδιαίτερη σχέση. Αυτοί που κάνουν πατινάζ για τέσσερα ή πέντε χρόνια μαζί είναι φίλοι ή συνεργάτες. Εμείς έχουμε μια βαθιά ιστορία. Υπάρχει μια πραγματική διαφορά μεταξύ των ζευγαριών που έχουν εκπαιδευτεί πριν και μετά την εφηβεία. Εμείς μεγαλώσαμε μαζί, μάθαμε να παίζουμε μαζί, γνωρίζουμε απόλυτα ο ένας τον άλλον. Και ξέρουμε, επίσης, πώς να διακρίνουμε τις καταστάσεις και να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας».
Η Παπαδάκη και ο Σιζερόν, έγιναν γνωστοί στο ευρύ κοινό, στις 27 Μαρτίου 2015 στη Σανγκάη. Είναι η ημέρα που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα χορού στον πάγο, που διεξήχθη στην κινεζική μεγαλούπολη. Ωστόσο, εκτός από την εντυπωσιακή τους παρουσία, μία φωτογραφία τους θα κάνει τον γύρο του κόσμου. Μόλις ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα τους, η Γκαμπριέλα κρεμάσθηκε στον λαιμό του παρτενέρ της και αντάλλαξαν ένα «κλεφτό φιλί». Το πλήθος ξέσπασε σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα. «Το συναίσθημα ήταν μαγικό», θυμάται ο Γκο Χιν, ο φωτογράφος που απαθανάτισε την στιγμή…
Εναν χρόνο νωρίτερα και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2014, οι δύο Ολυμπιονίκες, πήραν μία απόφαση ζωής. Εγκατέλειψαν την ζωή τους στην Λιόν, προκειμένου ν΄ ακολουθήσουν τον προπονητή τους, Ρομέν Χαγκενάουερ, ο οποίος μετακόμισε στο Μόντρεαλ για να εργασθεί στο προπονητικό κέντρο, που διατηρούν εκεί οι πρώην παγκόσμιοι πρωταθλητές, Μαρί Φρανς Ντιμπρέϊγ και Πατρίς Λοζόν. Εκτοτε ζουν και προπονούνται στον Καναδά και μάλιστα πολλές από τις προπονήσεις τους, γίνονται μαζί με τους Καναδούς Τέσα Βίρτσουϊ και Σκοτ Μόϊρ, οι οποίοι στην Πιονγκτσάνγκ κατέκτησαν το …χρυσό μετάλλιο! «Δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα μεταξύ τους. Γνωρίζω πολύ καλά πως να συμπεριφερθώ στις προπονήσεις», ξεκαθαρίζει ο «προπονητής των μεταλίων», Ρομέν Χαγκενάουερ.
Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι πως τον Αύγουστο του 2015, η Παπαδάκη κινδύνευσε να αποχωρήσει από την ενεργό δράση… Κατά την διάρκεια προπόνησης, έχασε την ισορροπία της, έπεσε και κτύπησε το κεφάλι της. Η διάγνωση ήταν διάσειση βαρειάς μορφής και για 2,5 εβδομάδες ήταν σε ακινησία. «Δεν έβγαινα από το σπίτι. Ηθελα απλά να είμαι ξαπλωμένη. Είχα χάσει την αίσθηση της ισορροπίας και μιλούσα αργά, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές, που έχανα την σειρά των λέξεων», θυμάται χαρακτηριστικά ο Παπαδάκη. Ωστόσο, αν και φοβήθηκε αρκετά, όπως υποστήριξε αργότερα, η αποθεραπεία της ολοκληρώθηκε με απολυτη επιτυχία και μετά από τέσσερις μήνες, επέστρεψε στο παγοδρόμιο.
Στις 20 Φεβρουαρίου 2018, η -ελληνικής καταγωγής- Γαλλίδα πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ (χορός στον πάγο) με τον παρτενέρ της, Γκιγιόμ Σιζερόν, συμμετείχαν για πρώτη φορά σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και κατέκτησαν το αργυρό μετάλλιο, πίσω από τους Καναδούς, Τέσα Βίρτσουϊ και Σκοτ Μόϊρ.
Η «μάχη» των δύο κορυφαίων ζευγαριών ήταν συγκλονιστική, καθώς οι Παπαδάκη/Σιζερόν εκτέλεσαν άψογα το πρόγραμμα τους υπό τους ήχους της «Σονάτας του σεληνόφωτος» και κατέρριψαν το παγκσμιο ρεκόρ βαθμολογικής συγκομιδής με 205,28 βαθμούς. Στην συνέχεια, οι Καναδοί πήραν θέση στην πίστα και κατάφεραν με μία εντυπωσιακή παρουσία να καταρρίψουν το ρεκόρ, να συγκεντρώσουν 206,07 βαθμούς και να κατακτήσουν το χρυσό μετάλλιο.
Λίγο μετά το τέλος της προσπάθειας τους, οι Παπαδάκη/Σιζερόν, μίλησαν στην «Equipe», με τον 23χρονο Ολυμπιονίκη, να επισημαίνει: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την απόδοση μας. Νομίζω ότι ήταν η καλύτερη εμφάνιση μας. Οι Καναδοί ήταν εξαιρετικοί. Φυσικά και θέλαμε να νικήσουμε και να πάρουμε το χρυσό μετάλλιο, αλλά είμαστε υπερήφανοι από τον εαυτό μας και το αργυρό μετάλλιο».
Η διαφορά που …χώρισε το χρυσό από το αργυρό μετάλλιο, θα μπορούσε να οφείλεται και στο ατύχημα της Παπαδάκη στο πρώτο πρόγραμμα. Οταν λίγα δευτερόλεπτα μετά την έναρξης της προσπάθειας τους, το πάνω μέρος του φορέματος χαλάρωσε, με αποτέλεσμα να φανεί μέρος του στήθους της. Ωστόσο, η 22χρονη Ολυμπιονίκης, συνέχισε να χορεύει στον πάγο σαν να μην συνέβη τίποτε…
«Όταν βλέπουμε την τελική διαφορά, σκεφτόμαστε αναπόφευκτα τα χαμένα δέκατα του δευτερολέπτου. Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε γι ‘αυτό και δεν βοηθά πολύ να το σκεφτόμαστε. Ετσι είναι ο αθλητισμός. Είμαι πολύ υπερήφανος για την Γκαμπριέλα και τον τρόπο που συνέχισε να αγωνίζεται», πρόσθεσε ο Γκιγιόμ, ενώ από την πλευρά της, η Παπαδάκη, τόνισε: «Είμαστε συνηθισμένοι να συμβαίνουν αντίστοιχα περιστατικά. Εργαζόμαστε πολύ στον ψυχολογικό τομέα. Μιλήσαμε με τον προπονητή μας και ήξερα ότι δεν είχαμε τίποτα να χάσουμε και πως έπρεπε να προχωρήσουμε. Ανεξάρτητα από τον ανταγωνισμό, περνάμε απίστευτα συναισθηματικά «σκαμπανεβάσματα». Οι αλλαγές σ΄ αυτό το επίπεδο, συμβαίνουν ανά δίλεπτο. Δεν μπορούμε αναγκαστικά να αναλύσουμε τα συναισθήματά μας. Υπάρχουν μερικά όμορφα και μερικά λιγότερο όμορφα».
Οσον αφορά στο μέλλον και δεδομένου του νεαρού της ηλικίας τους, αμφότεροι υποστήριξαν ότι αν και είναι νωρίς να συζητούν για το τι θα συμβεί, ασφαλώς και στοχεύουν σε ένα χρυσό μετάλλιο στην κορυφαία διοργάνωση του αθλητισμού: «Χάσαμε το χρυσό μετάλλιο, επειδή κάτι δεν μας πήγε καλά, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσουμε λιγότερους βαθμούς. Αλλά είναι αλήθεια ότι είμαστε ακόμα στην αρχή της καριέρας μας και ανταγωνιζόμαστε τους Καναδούς που είναι πιό έμπειροι, δεδομένου ότι αυτή ήταν η τρίτη συμμετοχή τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο της καριέρας μας. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που παραμένουμε ανταγωνιστικοί σε τόσο υψηλό επίπεδο».
Στην -σε χρονική διάρκεια- σύντομη αλλά γεμάτη διακρίσεις καριέρας τους, οι Παπαδάκη-Σιζερόν, έχουν κατακτήσει το αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο, δύο φορές το παγκόσμιο πρωτάθλημα (2015 και 2016), τέσσερις φορές το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (2015 έως 2018), έχουν λάβει μέρος τρεις φορές στον τελικό των Grand Prix (2014, χάλκινο, 2016 αργυρό και 2017 χρυσό).
ΑΠΕ