Ελλάδα

Η Ελληνίδα που ταξιδεύει στον κόσμο με στόχο την προσφορά στον συνάνθρωπο

Η Κέλλυ Γαρυφαλλή είναι η υπεύθυνη της ΜΚΟ Fair Trade Hellas. Μόνο που δεν μένει σε αυτή την ιδιότητα, αλλά ταξιδεύει σε μακρινές χώρες για να βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες να «στήσουν» έργα, όπως σχολεία, ιδρύματα που βελτιώνουν τις ζωές των κατοίκων.

«Όσο είμαι στην Fair Trade Hellas προσπαθώ κι από μόνη μου να κάνω τέτοια ταξίδια με αφορμή τη δουλειά, όπως για παράδειγμα πήγα για ένα καλοκαίρι στην Σρι Λάνκα όπου επισκέφθηκα τοπικούς παραγωγούς. Πάντα σκέφτομαι να συνδυάζω τις δουλειές με κάτι εθελοντικό. Με ενδιαφέρει πάντα για το τι γίνεται στην άλλη πλευρά του κόσμου» δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Γαρυφαλλή, η οποία δεν σταματά να εξερευνά νέες εμπειρίες και νέες δράσεις εστιάζοντας στην προσφορά προς τον συνάνθρωπο.

«Η αρχή έγινε στις Σεϋχέλλες όπου έμεινα για τέσσερις μήνες για να κάνω έρευνα για το μεταπτυχιακό μου. Στην ουσία το πρώτο αμιγώς εθελοντικό μου ταξίδι ήταν πέρυσι το Πάσχα όταν πήγα στο Νεπάλ, με τον Έλπη και την Δώρα, ένα ζευγάρι που ταξιδεύει ανά τον κόσμο και κάνοντας επαφές με τοπικούς φορείς συμμετέχει σε project. Στο Νεπάλ εξαιτίας του σεισμού που έπληξε την περιοχή πριν από λίγα χρόνια, οι κάτοικοι ενός χωριού ζούσαν σε καλύβες. Εμείς πήγαμε ένα γκρουπ Ελλήνων γύρω στα 40 άτομα για 15 μέρες και μείναμε σε μια οικοκοινότητα βοηθώντας τους ντόπιους να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους με πιο ασφαλή τρόπο. Αυτό για μένα ήταν ένα ξεκίνημα το πώς μπορεί ο καθένας να βοηθήσει με τον τρόπο του, αλλά και πώς επανασυνδέεσαι με τη φύση ζώντας μέσα σε αυτήν μακριά από τους ξέφρενους ρυθμούς, ενώ επαναπροσδιορίζεις τις προτεραιότητες στην ζωή σου και στην καθημερινότητά σου».

Η κ. Γαρυφαλλή μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με θερμά λόγια για την επαφή της με τους ντόπιους. «Είναι ειρηνικοί, φιλικοί άνθρωποι και με τον καιρό κερδίσαμε την εμπιστοσύνη τους, αφού είχαν συνηθίσει τόσα χρόνια να βλέπουν λευκούς να πηγαίνουν είτε για να εκμεταλλευτούν τον φυσικό τους πλούτο, είτε για τουριστικούς μόνο λόγους. Εμείς δουλεύαμε μαζί τους, παλεύαμε να φτιάξουμε σχολεία, σπίτια για να ζήσουν».

Το τελευταίο μακρινό ταξίδι, για τον προηγούμενο χρόνο, της Κέλλυ Γαρυφαλλή ήταν η Τανζανία. «Μόλις πριν από λίγο καιρό επέστρεψα από αυτήν την ενδιαφέρουσα χώρα της Αφρικής. Ανυπομονούσα να προσφέρω και πάλι και σε αυτούς τους ανθρώπους αλλά και στον εαυτό μου», λέει και προσθέτει ότι έμεινε για δύο εβδομάδες σε ένα χωριό στην ανατολική Τανζανία. Εκεί σε συνεννόηση με μια τοπική περιβαλλοντική οργάνωση, την SANA (Saving African Nature) που την έχει εμπνευστεί και ιδρύσει ο Κώστας Κουρκούλης, ελληνικής καταγωγής, ο οποίος ζει χρόνια στην Τανζανία και προσπαθεί να προστατέψει τα δάση της περιοχής, ώστε να διακοπεί η αλόγιστη χρήση και κοπή δέντρων από τους κατοίκους, βοήθησε στο να «στηθεί» μια φάρμα που εκτρέφει κοτόπουλα. «Με αυτόν τον τρόπο οι οικογένειες που θα εμπορεύονταν αυτό το προϊόν θα σταματούσαν να κόβουν τα δέντρα για να τα πουλάνε για κάρβουνα και πιθανόν να αποτελούσαν πρότυπο και στους υπόλοιπους κατοίκους. Αυτή η εμπειρία ήταν διαφορετική. Ήταν απόλαυση η ομορφιάς της Αφρικής, βλέποντας τους ανθρώπους παρά τις δυσκολίες, τις άθλιες συνθήκες στην καθημερινότητά τους να είναι φιλικοί, εγκάρδιοι, αισιόδοξοι, χαμογελαστοί. Κι εμείς γεμίσαμε εικόνες και ευχάριστες εμπειρίες παρότι δουλεύαμε σκληρά, χωρίς ανέσεις, κουβαλώντας υλικά, σκάβοντας, βοηθώντας στο χτίσιμο», λέει η κ. Γαρυφάλλη.

Πέρα από όλα αυτά όμως υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι για έναν Έλληνα είναι «πλούτος» να δοκιμάσει ένα τέτοιο ταξίδι, διότι «βοηθά να ξανασκεφτείς και να συνειδητοποιήσεις ποια είναι η πραγματική κατάσταση κρίσης και φτώχειας, ενώ σε κάνει πιο ανεκτικό, περισσότερο αλληλέγγυο, λιγότερο ατομιστή κι αναπτύσσεις περισσότερο το αίσθημα της ομαδικότητας και της κοινότητας».

Όσο για τον επόμενο προορισμό αναφέρει ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει, αλλά σίγουρα θα οργανώσει κάποια στιγμή να επισκεφθεί την Ινδία έχοντας ως σκοπό πάντα την προσφορά.

AΠΕ

Back to top button