Ελλάδα

Airbnb: Η μεγάλη παγίδα της εφορίας – Τι πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν ακίνητα

Το Airbnb και άλλες πλατφόρμες για βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μέσω internet αποτελούν τη… μόδα της εποχής καθώς έβγαλαν τους ιδιοκτήτες από την εποχή των παγετώνων με τα ενοίκια και προσφέρουν σχεδόν σταθερό και ικανοποιητικό εισόδημα. Αυτό το εισόδημα όμως μπήκε πλέον για τα καλά στο στόχαστρο της εφορίας που στήνει… παγίδα για να πιάσει τα χρήματα και να τα φορολογήσει και μάλιστα απαιτώντας σε κάποιες περιπτώσεις τα μισά!

Η ΑΑΔΕ έχει βάλει στόχο για 1.000.000 κατασχέσεις και 200.000 ελέγχους. Πολύ ψηλά στη λίστα και το Airbnbn και οι άλλες πλατφόρμες. Οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν ακίνητα μπαίνουν για τα καλά στο στόχαστρο. Η πρώτη παγίδα στήνεται στις ίδιες τις πλατφόρμες.

Υποχρεωτικά τα στοιχεία ελέγχονται. Όλα τα ακίνητα που νοικιάζονται γνωστοποιούνται μαζί με τα στοιχεία ενοικίασης.

Έτσι μέσω των στοιχειών αυτών η εφορία μαθαίνει ποιοι ιδιοκτήτες και πόσα ακίνητα ενοικιάζουν.

Παράλληλα οι ιδιοκτήτες, για να γλιτώσουν και οι κρατικές υπηρεσίες σπατάλη χρόνου, υποχρεούνται πλέον να εγγραφούν στο σχετικό ηλεκτρονικό μητρώο, αλλά και σε αναλυτική δήλωση των προς ενοικίαση ακινήτων και φυσικά των εσόδων.

Τα εν λόγω έσοδα φορολογούνται από 15% ως 45%, ανάλογα με το ύψος τους.

Στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν συμμορφωθούν το πρόστιμο φτάνει τα 5.000 ευρώ και συνοδεύεται από φόρους και προσαυξήσεις.

Τι προβλέπεται

Ο Διαχειριστής του ακινήτου υποχρεούται να προχωρήσει στις εξής κινήσεις:

*Εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής,

*Yποβολή της Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά μισθωτή,

*Καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στοιχείων (συνδικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά κ.α.) απαραίτητων για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος ανά δικαιούχο.

-ως Διαχειριστής βραχυχρόνιας μίσθωσης ορίζεται είτε ο κύριος του ακινήτου ή ο επικαρπωτής ή ο υπεκμισθωτής ή τρίτος (κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστής κληρονομιάς, εκτελεστής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, προσωρινός διαχειριστής, μεσεγγυούχος, επίτροπος ή κηδεμόνας ή δικαστικός συμπαραστάτης ή γονέας, που ασκεί τη γονική μέριμνα κατά περίπτωση).

-σε περίπτωση, που ο Διαχειριστής εκμισθώνει διακριτά στην πλατφόρμα περισσότερους του ενός χώρους στο ίδιο ακίνητο θα πρέπει να αποκτά ξεχωριστό αριθμό μητρώου για κάθε έναν από αυτούς.    Υπογραμμίζεται ότι για κάθε ένα ακίνητο ορίζεται ένας μόνο «Διαχειριστής».

-ο Διαχειριστής έχει την υποχρέωση να καταχωρήσει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται και να οριστικοποιήσει το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής το αργότερο μέχρι την ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έκαστου φορολογικού έτους, με δυνατότητα εμπρόθεσμης τροποποίησής του μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Αν δεν οριστικοποιήσει τα στοιχεία μέχρι αυτή την προθεσμία, τα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο θεωρούνται οριστικά.

-τα στοιχεία, που καταχωρούνται στη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά βραχυχρόνια μίσθωση, είναι, τουλάχιστον, ο αριθμός εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, το συνολικό συμφωνηθέν μίσθωμα ή το συνολικό ποσό βάσει της πολιτικής ακύρωσης, η επωνυμία της ψηφιακής πλατφόρμας, τα στοιχεία του μισθωτή, η έναρξη – λήξη της μίσθωσης και ο τρόπος πληρωμής του μισθώματος.

Για κάθε μία από τις παρακάτω παραβάσεις:

H συνέχεια στο newsit.gr

Back to top button