Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της Εθνικής Αντίστασης στον Δήμο Νεστορίου

Ο Δήμος Νεστορίου με αφορμή την συμπλήρωση 75 χρόνων από την έναρξη του αντιστασιακού αγώνα κατά των κατακτητών στην περιοχή μας

Σας προσκαλεί

Στις φετινές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της Εθνικής Αντίστασης που θα πραγματοποιηθούν στο Νεστόριο την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Πρωί           : Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών Νεστορίου
10:00 π.μ.  : Μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων (Ιερός Ναός Ταξιαρχών)

10:30 π.μ.  : Μετάβαση στο Μνημείο των Πεσόντων όπου θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις: 

 • Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο πεσόντων 1904-1949 
 • Προσκλητήριο πεσόντων 
 • Κατάθεση Στεφάνων
 • Τήρηση ενός λεπτού σιγής
 • Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου- Έπαρση σημαίας

Παρακαλείται το Α.Τ. Νεστορίου όπως ρυθμίσει Θέματα σχετικά με την απονομή των τιμών, την κίνηση των οχημάτων και την τήρηση της τάξης.

Τελετάρχης ορίζεται η Δημοτική Σύμβουλος κ. Μαρία-Γεωργία Ιωάννου

Η εγκατάσταση της μικροφωνικής καθώς και η διευθέτηση του χώρου θα γίνει με μέριμνα του Δήμου.

            Ο Δήμαρχος Νεστορίου

                                                                            Πασχάλης Γκέτσιος

1 σχόλιο

 1. Φώτης Κουκουφίκας

  Χωρίς τίτλο

  Πάντα πίστευα και πιστεύω ,ότι η μαρτυρία ενός αυτόπτη μάρτυρα για ένα γεγονός , αξίζει περισσότερο από μια βιβλιοθήκη ,που γράφτηκε από μη αυτόπτες μάρτυρες , για το ίδιο γεγονός .

  Έτσι αντιγράφω τα ” απομνημονεύματα ” του από την Κορησό ορμόμενου Καπετάν Κολλάρα , όπως μας τα παραδίδει ο Ιωαν. Κολιόπουλος , στο βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίο του : ” Λεηλασία φρονημάτων ” Τόμος Α.

  Ο Καπετάν Κολλάρας , πριν ταυτιστεί με την ΠΑΟ , ήταν με το ΕΑΜ · και να να γιατί αποχώρησε από αυτό :
  ” 1943 2 Μαρτίου . Το βράδι θα καταλάβουμε το Νεστόριον . Πριν ξεκινίσουμε από τη Λάνκα ( Λάγγα ) η κινότης μας δορήζη τη συμέα της κενουργή και μεγάλη και μια ομάδα 13 οπλίτες ……..τη σιμαία η πολιτική την έδοσαν να την κρατάει στον χωροφύλακα κομονιστή Σούπαση .

  Όλοι η δίναμης αποταλούσε οπλίτες κε πολυτική 45—50. ….οι δικοί μου οπλίτες ήταν τελευταίοι . Ο Πασχάκης έμεινε μαζί μου …….Φθάσαμε εις το ποτάμη , ο δρόμος είχε λάσπη ,τον σταματό ( Πασχάκη ) απότομα , του λέγω άναψε τον φακό σου , κίταξε κάτο εις την λάσπι. Θα είναι κανένα παλιόρουχο μου λέγη . Για κίταξε καλύτερα δεν είναι η σιμέα του λέγω ; Και μου απαντά ότι έχω δίκιον που τους κατηγορό ( τους κομμουνιστές ) , την πέρνο ,την πλένο από τις λάσπες , την βάζω μέσα εις το σακίδιον και βαδίζομεν για το Νεστόριον…..

  Εις τον δρόμον κάθισαν να αναπαυθούν , κε λέγω εις τα παιδιά της Λάγγας , τη συμέα τι τιν κάνατε , που τιν αφύσατε ; κε μου λένε ότι την πύραν οι πολιτική να την υψόσουν εις το Αρχιγείον τους . ……….

  Φθάσαμε ώρα 5μ.μ. εις την πλατέαν ( Νεστορίου ) ήταν το Αρχειγίον και βλέπομεν έναν κοντό ( κοντάρι ) λευκό και λευκό πανή να κιματίζη . Δεν μπόρεσα να κρατίσω την οργί μου , γκρεμίζω κάτο το λευκό , βάνο τη συμέα , δεν τόλμισαν να κινιθούν ……….

  Οι πολιτική πέρνουν απόφαση να κατέβομε να χτιπίσομε το Άργος Ορεστικό να πάγω μαζί τους . Τους λέγω δεν υπάρχη παρεξήγιση καμία , μας χορήζυ εθνικό ζήτημα , που δεν υπάρχει καμία λύση και να έχομε τα τσανάκια μας χορηστά , κε εγώ τώρα φεύγω από το Νεστόρη για άγνωστη κατέφθυνση … ”

  Τα συμπεράσματα στον κάθε αναγνώστη , γιαυτή τη Εθνική Αντίσταση , που δυστυχώς εξελίχθηκε και κατέληξε σε εμφύλιο .