ΕλλάδαΚαστοριά

Ανησυχία στο Μαξίμου για τη δίκη των 2 Ελλήνων στρατιωτικών – Οι φόβοι και τα ενδεχόμενα που εξετάζουν

Αν οι Τούρκοι παίξουν…καθυστερήσεις; – Το Plan b – Σε ανοικτή γραμμή με ΗΠΑ-Ευρώπη

«Εύλογη ανησυχία» προκαλεί στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου η έκβαση του διπλωματικού θρίλερ των δύο αξιωματικών Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, οι οποίοι συνελήφθησαν σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη από τις Τουρκικές αρχές και δικάζονται σήμερα.

Της Στέλλας Γκαντώνας

Στο παρασκήνιο η ελληνική πλευρά έχει κάνει κινήσεις προκειμένου το ζήτημα να διευθετηθεί άμεσα και κυρίως να υπάρξει αίσια έκβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida επαφές γίνονται εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και σε επίπεδο στρατιωτικό. «Ελληνικό προξενείο, πρεσβεία, όλοι βρίσκονται από πάνω τους και σε σταθερό συντονισμό με την οικογένεια» σημειώνουν πηγές με γνώση των διπλωματικών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι καταβάλλονται προσπάθειες και «για τη νομική τους υποστήριξη».

Όσο για τον πρωθυπουργό, που βρέθηκε και χθες Κυριακή στο γραφείο του, το περιβάλλον του μεταφέρει ότι βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με το Πεντάγωνο και τους Πάνο Καμμένο και Φώτη Κουβέλη, αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Αν οι Τούρκοι παίξουν…καθυστερήσεις;

Και μπορεί από το κυβερνητικό στρατόπεδο να δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, ωστόσο, ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι μήπως η γείτονα επιλέξει μια παρελκυστική τακτική, δηλαδή να  χρησιμοποιήσει όλα τα δικονομικά εργαλεία για να παίξει καθυστερήσεις, παρατείνοντας το χρονικό διάστημα της διοικητικής τους κράτησης, με δεδομένη και την Τουρκική προκλητικότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, και την έντονη δυσφορία Ερντογάν για τη μη έκδοση των «8».

 Το Plan b

Ποια θα είναι η αντίδραση της Αθήνας, όμως, σε μια τέτοια περίπτωση; Απάντηση, στην παρούσα φάση δεν υπάρχει. Κι αυτό, γιατι θα ήταν σαν η ελληνική πλευρά να προεξοφλεί αρνητική έκβαση της δίκης.

Συν τοις άλλοις, κυβερνητικά στελέχη μιλώντας στο iefimerida επιμένουν οτι η πίεση που μπορεί να ασκηθεί στην Τουρκία είναι μονάχα διπλωματική. Και συνιστούν ψυχραιμία.

Για το λόγο αυτό, η ελληνική πλευρά επιθυμεί όλα να κυλήσουν ομαλά. Και ούτε να υπονομευτούν οι σχέσεις των δύο χωρών, πολλώ δε μάλλον να οδηγηθούμε σε κρίση.

Σε ανοικτή γραμμή με ΗΠΑ-Ευρώπη

Παρότι ,τέλος, η υπόθεση στην παρούσα φάση «επιλύεται σε διμερές επίπεδο», η κυβέρνηση κρατάει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και έχει υπάρξει ενημέρωση τόσο των Αμερικανών όσο και των Ευρωπαίων. Χαρακτηριστικά ήταν όσα είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ που μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, παραδέχτηκε ότι «οι ΗΠΑ ασχολούνται ενεργά με το θέμα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών».

Back to top button