Καστοριά

Πίστη στις δυνάμεις μας – Εμπιστοσύνη στην κοινωνία (άρθρο της Ολυμπίας Τελιγιορίδου)

 

Διανύουμε μία κρίσιμη περίοδο που θα καθορίσει το δρόμο που θα ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια τόσο για τα εθνικά μας ζητήματα, όσο και για την πορεία της οικονομίας και της κοινωνίας μας.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις  βρίσκονται  μπροστά σε μια νέα κρίσιμη φάση καθώς  έχουμε να αντιμετωπίσουμε την προκλητικότητα του καθεστώτος Ερντογάν. Η Τουρκία μη μπορώντας να έχει τα επιθυμητά γι αυτήν αποτελέσματα στο Κουρδικό εξάγει την κρίση προς την χώρα μας και την Κύπρο. Η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως με σύνεση επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας, με ψυχραιμία αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και ταυτόχρονα με αποφασιστικότητα δεν επιτρέπει την παρέκκλιση από το Διεθνές Δίκαιο. Σε αυτή την προσπάθεια επιδιώκουμε την ενεργό συμβολή της Ε.Ε. που για πρώτη ίσως φορά είχε ξεκάθαρη στάση απέναντι στην τουρκική τακτική στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Στο άλλο μεγάλο θέμα που σχετίζεται με την πΓΔΜ επιδιώκουμε μια κοινή και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Μπορεί ιστορικά και πολιτισμικά ο όρος Μακεδονία να συνδέεται με τον Ελληνισμό όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως γεωγραφικά η περιοχή επεκτείνεται και σε αυτό το κράτος. Ας μην ξεχνάμε επίσης πως εκτός από την ευκαιρία που χάθηκε το 1991 για την επίλυση του ζητήματος, ουδέποτε εδώ και δεκαετίες δεν υπήρξε μία διαμαρτυρία ή ρηματική διακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών προς καμία από τις 140 χώρες που αναγνώρισαν το κράτος αυτό ως «Μακεδονία». Η επίλυση αυτού του ζητήματος μπορεί να γίνει στη βάση του αλληλοσεβασμού και της απαγόρευσης αλυτρωτικών βλέψεων με την ύπαρξη ενός ονόματος για όλες τις χρήσεις.

 Η δική μας θέση παραμένει η ενθάρρυνση της πορείας συνεννόησης  με τους γείτονές μας. Η Ελλάδα παραμένει δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας και εξακολουθεί, παρά το δυσβάστακτο οικονομικό βάρος των τελευταίων χρόνων, να θέτει ένα υπόδειγμα σεβασμού, συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των λαών. Αυτό είναι το ηθικό αλλά και πολιτικό κεφάλαιο που υπερασπιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις.

Υπερασπιζόμαστε τη χώρα και την κοινωνία μας που βιώνει ακόμη τις συνέπειες της οικονομικής καταστροφής στην οποία την οδήγησαν οι πολιτικές των προηγούμενων δεκαετιών. Είμαστε όμως σίγουροι πως αυτή η περιπέτεια για το λαό μας βρίσκεται στο τέλος καθώς όλα δείχνουν πως τον Αύγουστο του 2018 τελειώνουμε με την μνημονιακή εποχή.

Παράλληλα συγκρουόμαστε με το σύστημα της διαπλοκής που τα προηγούμενα χρόνια λεηλάτησε την εθνική μας οικονομία, φορτώνοντας στις πλάτες των πολιτών τα δισεκατομμύρια που μοιράστηκαν σε φαρμακευτικές εταιρείες και κάθε είδους μεγαλοσυμφέροντα. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει και θα μάθει όλη την αλήθεια.

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη σε όλα τα επίπεδα. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες και αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους. Αλλά έχουμε πίστη στις δυνάμεις μας και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της κοινωνίας μας.

insider.gr

 

 

Back to top button