ΗΠΑ: «Πέρασε» νόμος για την οπλοφορία των καθηγητών

Η συζήτηση, που άνοιξε μετά το μακελειό της 14ης Φεβρουαρίου στο Πάρκλαντ της Φλόριντα με 17 νεκρούς έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στο σημείο να προτείνει να οπλοφορούν οι καθηγητές (σ.σ. είναι πρόταση του λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής) και φαίνεται ότι η πολιτεία της Φλόριντα ήταν η πρώτη που τον… «άκουσε».

Το τοπικό Κογκρέσο της Φλόριντα ενέκρινε την Τετάρτη νόμο που επιβάλλει κάποιους περιορισμούς στην πρόσβαση στα πυροβόλα όπλα. Παράλληλα, όμως, ανοίγει τον δρόμο προκειμένου να μπορούν να οπλοφορούν ορισμένοι εκπαιδευτικοί.

Μετά την οριακή έγκρισή του από την πολιτειακή Γερουσία τη Δευτέρα, ο «νόμος Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας για τη δημόσια ασφάλεια» (σ.σ. πήρε τον τίτλο του από το όνομα του λυκείου όπου διαπράχθηκε η σφαγή της 14ης Φεβρουαρίου) εγκρίθηκε με 67 ψήφους υπέρ έναντι 50 κατά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Φλόριντας.

Για να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο μένει να επικυρωθεί από τον Ρικ Σκοτ, τον κυβερνήτη της Πολιτείας. Όμως ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει εάν θα εναντιωθεί στο ίδιο του το κόμμα και θα ασκήσει το δικαίωμά του να προβάλει βέτο. Εάν δεν το πράξει μέσα σε 15 ημέρες, ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ.

Ο Σκοτ αντιτάχθηκε δημόσια στην πρόταση που έκανε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να δοθούν όπλα σε «κάποιους» εκπαιδευτικούς, για να αποτρέπονται σφαγές μέσα σε σχολεία στις ΗΠΑ.

Οι μαθητές του λυκείου στο Πάρκλαντ, μιας πόλης στη βόρεια Φλόριντα, ήταν αυτοί που πίεσαν, με τη μαζική κινητοποίησή τους τις ημέρες που ακολούθησαν το μακελειό, τους πολιτικούς στην Πολιτεία να λάβουν σθεναρά μέτρα για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της βίας με τη χρήση πυροβόλων όπλων.

Τι προβλέπει ο νόμος της Φλόριντα

Οι διατάξεις του νόμου αυξάνουν το όριο ηλικίας για την αγορά ημιαυτομάτων τουφεκιών εφόδου στα 21 έτη, επιβάλουν περίοδο αναμονής τριών ημερών για την αγορά οποιουδήποτε πυροβόλου όπλου και επιτρέπουν το να οπλοφορούν ορισμένοι εκπαιδευτικοί σε δημόσια σχολεία.

Ωστόσο, αν και κάποια από αυτά τα μέτρα υποστηρίχθηκαν από τους μαθητές και τους γονείς τους, δεν συμπεριλήφθηκε στις διατάξεις του νομοθετήματος ίσως το κεντρικότερο αίτημά τους: το να απαγορευθούν στην Πολιτεία οι πωλήσεις τουφεκιών εφόδου, όπως αυτό που χρησιμοποιήθηκε στο μακελειό της 14ης Φεβρουαρίου.

ΑΠΕ