Ελλάδα

8 Μαρτίου 2018: Οι Ελληνίδες στην πολιτική

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, παρουσιάζουμε ένα infographic για την παρουσία των Ελληνίδων στην πολιτική ζωή της χώρας

Ποια είναι η ιστορία της γυναικείας εκπροσώπησης στην πολιτική ζωή του τόπου μας; Από το δικαίωμα ψήφου στα υψηλά αξιώματα, δείτε μία ανασκόπηση της πολιτικής γυναικείας χειραφέτησης στην Ελλάδα.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του ’60 αναζωογόνησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την προώθηση των γυναικείων δικαιωμάτων.

Ποια είναι η ελληνική πραγματικότητα; Από την πρώτη φεμινίστρια στις αρχές του προηγούμενου αιώνα έως την εκπροσώπηση των Ελληνίδων την περίοδο της μεταπολίτευσης, το Vouliwatch σας παρουσιάζει ένα #vouligraphic με ενδιαφέροντα στοιχεία, στατιστικά και ιστορικά!

Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι σήμερα καθώς, όπως, έχουμε παρουσιάσει σε άλλο πρόσφατο άρθρο μας, η γυναικεία εκπροσώπηση στην Ελλάδα στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι ακόμα χαμηλή σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

 

 

Back to top button