Πρωτάθλημα μετά το Πάσχα, αν τηρηθούν οι όροι της Πολιτείας

Την πεποίθησή του ότι μετά το Πάσχα θα επαναρχίσει το πρωτάθλημα εξέφρασε ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης

, στη διάρκειά της συνέντευξης που παραχώρησε σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν θα ξεκινήσουν οι αγώνες αν πρώτα δεν υπάρξουν έγγραφες δεσμεύσεις από τις ΠΑΕ.

Ο κυβερνητικός παράγοντας επανέλαβε τους τρεις βασικούς πυλώνες για την επανέναρξη της Super League, επισημαίνοντας πως για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα θα πρέπει οι ΠΑΕ να δεσμευτούν εγγράφως στους τρεις όρους που έχει θέσει στις ομάδες.

Ο κ. Βασιλειάδης τόνισε πως θα πρέπει οι ΠΑΕ να δεσμευτούν για την αλλαγή του πειθαρχικού κώδικα, ώστε να διορθωθούν τα λάθη και να καλυφθούν τα νομικά κενά, εμπλουτίζοντας για παράδειγμα τον κώδικα με ποινές που οδηγούν στη βία, όπως για παράδειγμα οι αιχμηρές δηλώσεις.

Το δεύτερο κριτήριο που έθεσε ο υφυπουργός είναι ότι αν μια ομάδα εμπλακεί 2 φορές σε μια σεζόν σε επεισόδια μεγάλης έκτασης θα χάνει την αδειοδότησή της και θα υποβιβάζεται.

Ξεκαθάρισε όμως ότι μεμονομένα περιστατικά, όπως αυτά που έγιναν πέρυσι στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ (σ.σ. μπουκάλι στον Ιβιτς) και το πρόσφατο περιστατικό στην αναμέτρηση ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός (σ.σ. με Γκαρσία), δεν θα τιμωρούνται με μια τόσο βαριά ποινή, όπως ο υποβιβασμός.

Το τρίτο κριτήριο είναι να βγει η αστυνομία από τα γήπεδα. Ο Γιώργος Βασιλειάδης επισήμανε πως αυτά που ζητάει θεωρούνται αυτονόητα στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Χαρακτηριστικά είπε πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω αν δεν πάρει τις γραπτές δεσμεύσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτές θα λειτουργήσουν από τη νέα χρονιά.  Ο Γιώργος Βασιλειάδης τόνισε ότι δεν θα κοιτάξει το πολιτικό κόστος και εξέφρασε την πεποίθησή του πως αν δεν γίνει βήμα πίσω, τότε θα υπάρχει καλύτερη μέρα στο ποδόσφαιρο.

Οσον αφορά το GREXIT ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού τόνισε ότι επανήλθε στο προσκήνιο αρχικά με τις τελευταίες δικαστικές αποφάσεις και εν συνεχεία με την εικόνα του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη. Ξεκαθάρισε πως αν οι διεθνείς φορείς δεν δουν ότι μπορεί να αλλάξει κάτι στην Ελλάδα, τότε το GREXIT δεν θα είναι δική μας απόφαση.

Προχωρούν οι επαφές

Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη με το δεύτερο γκρουπ των ΠΑΕ που υποδέχτηκε στο γραφείο του χθες (15/3).

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Αλέξης Κούγιας (ΑΕΛ), Κωνσταντίνος Κολοκυθάς, Δημήτρης Βαγιάκος (Λεβαδειακός), Θεοδόσης Τσικνής (Λαμία) και Παναγιώτης Μονεμβασιώτης (Απόλλων Σμύρνης).

Το επίκεντρο των συζητήσεων ήταν για μια ακόμη φορά η αυστηροποίηση των ποινών, καθώς και μέτρα για την καταπολέμηση της βίας, όπως η απομάκρυνση της αστυνομίας από τους αγωνιστικούς χώρους και η ανάληψη της πλήρους ευθύνης από τις ΠΑΕ.

Οι προγραμματισμένες συναντήσεις του Γιώργου Βασιλειάδη με τις ΠΑΕ ολοκληρώνονται αύριο με αυτήν που θα έχει με την Κέρκυρα.

Αλ. Κούγιας: «Συμφωνήσαμε να φύγει η αστυνομία από τα γήπεδα»

Την εμπιστοσύνη του στις κινήσεις του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού εξέφρασε ο Αλέξης Κούγιας, μετά τη συνάντηση που είχε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ο Γιώργος Βασιλειάδης με τις ΠΑΕ. Ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΛ τόνισε ότι αν κάνει ο υφυπουργός το 50% από όσα σκέφτεται, τότε θα υπάρχει μεγάλη πρόοδος.

«Είχαμε μια σπουδαία συζήτηση με τον κ. υφυπουργό. Θα σας πω την προσωπική μου άποψη, ο κ. υφυπουργός είναι ένας καθαρός άνθρωπος και έχει μια γλώσσα που δεν είναι του πολιτικού.

Είμαι ο παλαιότερος στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και έχω γνωρίσει όλους τους υφυπουργούς. Εχει καλές προθέσεις. Εκείνο που του κατέστησα κι εγώ και οι συνάδελφοί μου πασιφανές είναι ότι πρώτον δεν υπάρχει κανένα παράπονο για τον τρόπο που διοργανώθηκε φέτος το πρωτάθλημα», τόνισε αρχικά ο Αλέξης Κούγιας και πρόσθεσε:

«Ισως ήταν το πλέον αξιόπιστο πρωτάθλημα τον τελευταίων ετών. Του είπα όμως επίσης ότι το μέχρι τώρα σύστημα επέτρεψε σε ανθρώπους που δεν αγαπούν το ποδόσφαιρο και για διάφορους λόγους αγόρασαν τις ποδοσφαιρικές μεγάλες εταιρίες, να δηλητηριάσουν αυτή την κορυφαία παγκοσμίως εκδήλωση.

Εκείνο που του ζήτησα είναι να μην τιμωρούνται οι ομάδες, αλλά συμπεριφορές σαν αυτές του κ. Σαββίδη, αλλά και άλλων μας να μην έχουν επιπτώσεις βαθμολογικές ή υποβιβασμού στην ομάδα. Να υποχρεώνεται αυτός που βάναυσα προκαλεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα με διαπιστωτική πράξη να απομακρύνεται ο ίδιος από το ποδόσφαιρο. Κάτι που ποτέ δεν έγινε».

Ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΛ ανέφερε και τις ανάγκες των μικρών ΠΑΕ να ισχυροποιηθούν: «Του καταστήσαμε επίσης σαφές ότι αν δεν ισχυροποιηθούν οι μικρές ομάδες να έχουν λόγο, δεν θα φτιάξει ποτέ το ποδόσφαιρο, γιατί όλοι είμαστε αναγκασμένοι να αγελοποιούμεθα.

Να γίνουμε μέρη μιας αγέλης, γιατί ο κάθε ισχυρός μας εξασφαλίζει ή μια σοβαρή διαφήμιση στη φανέλα ή μια προπονομιακή σχέση με έναν τηλεοπτικό χορηγό. Εκείνο που συμφωνήσαμε είναι να τιμωρούνται οι εμπρηστικές δηλώσεις με οποιοδήποτε τρόπο δημοσιεύονται. Είτε μέσω των προέδρων ή των συγγενών τους ή των ΠΑΕ».

Παράλληλα έγινε για μια ακόμη φορά γνωστό ότι θα πρέπει οι ΠΑΕ να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη της φύλαξης των γηπέδων και να φύγει η αστυνομία από τους αγωνιστικούς χώρους.

«Επίσης συμφωνήσαμε με την άποψη του υπουργού ότι πρέπει να φύγει η αστυνομία από τα γήπεδα.  Περισσότερα θα κερδίσουμε αν φύγει η αστυνομία από τα γήπεδα. Ακόμα και οικονομικά, γιατί όπως γνωρίζεται εμείς από τον προϋπολογισμό μας πληρώνουμε 10% το χρόνο στην αστυνομία. Πολύ λιγότερα θα μας στοιχίσει ένας αυστηρός έλεγχος από τους σεκιούριτι».

Τέλος ο Αλέξης Κούγιας ανέφερε ότι η ΑΕΛ έχει εμπιστοσύνη στις κινήσεις του κ. Βασιλειάδη: «Εμείς σαν ΑΕΛ έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις κινήσεις του κ. Βασιλειάδη. Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση ήταν πολύ εποικοδομητική και το 50% που έχει στο μυαλό του ο κ. Βασιλειάδης αν κάνει, τότε θα είναι πρόοδος».

ΑΠΕ

shares