Κόσμος

Θιβέτ: Μία συνηθισμένη μέρα στη Λάσα

Το φως του ήλιου της πρώτης ανοιξιάτικης ημέρας και ο ήχος των βημάτων των προσκυνητών ξυπνάνε την Λάσα, πρωτεύουσα της Αυτόνομης Περιφέρειας του Θιβέτ. Ανθρώπινα μπουλούκια ξεχύνονται στους δρόμους με προορισμό το Παλάτι Ποτάλα, σύμβολο του Θιβετιανού βουδισμού.Ο Ρινγκζέν Ντρόλγκα και η Σονάμ, ένα ζευγάρι κοντά στα 70, πήρε το πρωινό λεωφορείο για το καθημερινό του τελετουργικό. Στη τσάντα τους έχουν ένα ταπεράκι με νουντλς που θα φάνε για πρωινό στους πρόποδες του επιβλητικού παλατιού.

«Οι ηλικιωμένοι δεν κοιμούνται πολύ. Το πιο σημαντικό για μας κάθε μέρα είναι να σηκωθούμε νωρίς και να έρθουμε στο παλάτι» λέει ο Ντρόλγκα. Ανάμεσα στους πρωινούς επισκέπτες του επιβλητικού παλατιού συγκαταλέγονται και αρκετοί τουρίστες που έρχονται από μακρυά. Ο Ζανγκ ξύπνησε πολύ πριν την αυγή για να «αιχμαλωτίσει» με την κάμερά του την πρώτη ακτίνα του ήλιου πάνω στις χρυσές στέγες του Ποτάλα. Αυτός μαζί με δύο φίλους του ήρθαν στην Λάσα από την Σεντζέν, μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη πόλη της νότιας επαρχίας της Κίνας Γκουανγκόνγκ, μέσω της εθνικής οδού Σιτσουάν – Θιβέτ.

Το Θιβέτ διαθέτει 115 κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα σε εθνικό επίπεδο, ενώ το 2017 πάνω από 25 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν την περιοχή του οροπεδίου. Αλλο ένα αξιοθέατο επίσης είναι το ανοιξιάτικο Φεστιβάλ Ροδάκινου. Καθώς ο ήλιος ανεβαίνει πιο ψηλά οι δρόμοι στη Λάσα πλημμυρίζουν από κόσμο. Ο καιρός είναι ζεστός και όπως λέει η 19χρονη Λοράνγκ από το Νεπάλ που πουλά βουδιστικά αγάλματα, οι δουλειές θα πάνε καλά. Ο Ντοντράπ παρκάρει το αμάξι του και περιμένει έναν επιβάτη. Διηγείται οτι για επτά χρόνια δούλευε οδηγός ταξί, τώρα όμως δουλεύει μέσω on line πλατφόρμας και κερδίζει ημερησίως περίπου 300 γιουάν (47 δολάρια).

Στη ίδια ώρα στο πάρκο Dzongyab Lukhang, κανείς δεν βιάζεται. Ο συνταξιούχος Λάνγκρι έρχεται κάθε πρωί και χορεύει τουλάχιστον μία ώρα. Λίγα μέτρα πιο κάτω μία ομάδα κάνει ασκήσεις shadowboxing. Η Ντάγουα χρόνια τώρα πουλά στο πάρκο κλαδιά πεύκου και κυπαρισσιού. Οι άνθρωποι τα αγοράζουν και τα βάζουν για θυμίαμα στη σόμπα.

«Βγάζω αρκετά λεφτά για να ζω την οικογένειά μου» λέει χαρούμενη.

AΠΕ

Back to top button