Πασχαλινές αποδράσεις στα χιονοδρομικά

Πιθανόν να λειτουργήσουν μέχρι και τη Μεγάλη Εβδομάδα χιονοδρομικά κέντρα στη Β. Ελλάδα, εφόσον επαληθευτούν οι μετεωρολογικές προγνώσεις που προβλέπουν χιονοπτώσεις μετά τις 20 Μαρτίου, όπως τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, Ηρακλής Λεφούσης.

“Ήδη Βορειοελλαδίτες, έχουν κάνει πολλές κρατήσεις ενόψει του εορτασμού του Πάσχα σε καταλύματα που βρίσκονται κοντά στα χιονοδρομικά κέντρα, στα 3-5 Πηγάδια Νάουσας και στο κέντρο Βόρας – Καϊμακτσαλάν, κοντά στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου”, τόνισε ο κ. Λεφούσης, προσθέτοντας ότι εφόσον επαληθευτούν οι μετεωρολογικές προγνώσεις η θερμοκρασία θα πέσει στους -2 βαθμούς στα ορεινά, με αποτέλεσμα τα χιονοδρομικά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα, τουλάχιστον ορισμένα εκ αυτών, να λειτουργήσουν κανονικά.

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στη φετινή χειμερινή περίοδο, επισήμανε ότι αν και ακόμη δεν έχουν καταρτιστεί οι ισολογισμοί, αναμένεται να κλείσει, σε επίπεδο επισκεψιμότητας, με πτώση της τάξης του 10% για τα χιονοδρομικά κέντρα της Β. Ελλάδας και αντίθετα με αύξηση 10%-15% της νότιας Ελλάδας, κυρίως λόγω του καιρού. “Αν καλυφθούν τουλάχιστον τα λειτουργικά έξοδα για τα χιονονοδρομικά κέντρα της Β. Ελλάδας, θα είμαστε ικανοποιημένοι”, είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το 60% του συνολικού ετήσιου τζίρου στα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, γίνεται στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο συνολικός ετήσιος τζίρος υπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ, ενώ ο κλάδος αποδίδει άλλα 100 εκατ. ευρώ τουλάχιστον σε άλλες επιχειρήσεις.

Σε δημοπρασία το χιονοδρομικό κέντρο Τριών – Πέντε Πηγαδιών Νάουσας

Στο μεταξύ, στις 20 Απριλίου 2018 λήγει η προθεσμία του διεθνούς διαγωνισμού για την τριακονταετή παραχώρηση του χιονοδρομικού κέντρου Τριών – Πέντε Πηγαδιών Νάουσας Ημαθίας, σύμφωνα με τον κ. Λεφούση, ενώ ιδιωτική εταιρία έχει αναλάβει, ως ο προσωρινός ανάδοχος διαχείρισης του χιονοδρομικού κέντρου, για τη μεταβατική περίοδο μέχρι και τις 30/4/2018. “Βασικό προαπαιτούμενο που έχει θέσει ο δήμος Νάουσας στο πλαίσιο και του στρατηγικού του σχεδιασμού για ανάδειξη του χιονοδρομικού κέντρου 3-5 Πηγάδια σε θέρετρο τεσσάρων εποχών, είναι η υλοποίηση επενδύσεων τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ στα πρώτα τρία χρόνια, κυρίως για την αναβάθμιση υποδομών”, υπογράμμισε ο κ. Λεφούσης, αναφέροντας ότι “ήδη τρία επενδυτικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Γερμανία), έχουν κάνει κρούσεις, ζητώντας πληροφορίες”.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο 3 – 5 Πηγαδιών βρίσκεται στη δυτική πλευρά του όρους Βέρμιον, σε υψόμετρο μεταξύ 1430 έως 2005 μέτρων και απέχει 17 χλμ. από την πόλη της Νάουσας. Υπάρχουν συνολικά πέντε πίστες, ενώ το σύστημα τεχνητής χιόνωσης εξασφαλίζει άριστη ποιότητα χιονιού κατά τη διάρκεια όλης της χειμερινής περιόδου.

shares