Το φαγητό αυτό είναι παλιό Καστοριανό, που μαγειρεύεται και σήμερα από τις παλιές κυρίως νοικοκυρές της Καστοριάς
Υλικά:
- 1 ψάρι (γριβάδι λιμνίσιο ή συναγρίδα) 2 κιλών
- 1 κιλό κρεμμύδια
- 3/4 του κιλού ντομάτες ώριμες
- λίγο αλάτι
- λίγο πιπέρι μαύρο και λίγο κόκκινο
- λίγοι κόκκοι πιπεριού
- 1 φλατζάνι του καφέ μαύρη σταφίδα
- φρυγανιά κοπανισμένη
- λάδι
Εκτέλεση:
Αφαιρούμε από το ψάρι το κεφάλι και την ουρά και τα κάνουμε ψαρόσουπα. Κόβουμε το υπόλοιπο ψάρι σε φέτες, το πλένουμε, το αλατίζουμε και το βάζουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσει. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σιγοψήνουμε με λίγο λάδι σε κατσαρόλα, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και αν θέλουμε; λίγη μαύρη σταφίδα. Στρώνουμε το μίγμα αυτό σε πήλινο ταψί για γιουβέτσι, αραδιάζουμε από πάνω τις φέτες του ψαριού (στραγγισμένες) και πασπαλίζουμε λαγό αλάτι, πιπέρι και φρυγανιά κοπανισμένη, καθώς και λίγο κόκκινο πιπέρι (στη μύτη του κουταλιού).
Ψήνουμε το ψάρι, για 3/4 της ώρας, σε θερμοκρασία 250 βαθμών Κελσίου.
Θ.Π.
Από το έντυπο «Συνταγές και γιατροσόφια»
Του 2ου Γυμνασίου Καστοριάς – 2016