ΚαστοριάΠαλαιά Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Η Καστοριά σε φωτογραφικό λεύκωμα των Ναζί (φωτο)

Μέσα σε ενα αναμνηστικό φωτογραφικό λεύκωμα μιας μεραρχίας πεζικού από την περιοχή της Φραγκονίας της Βαυαρίας, της περιόδου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εντοπίστηκε μια σελίδα πουαφορά την Καστοριά. Την δημοσιεύω με την άδεια του οίκου δημοπρασιών Karamitsos στον οποίο και ανήκει. Εντύπωση κάνουν οι σχεδόν τουριστικές λεζάντες και ειδυλλιακές όψεις.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η φωτογραφία με τους πεζοπόρους Γερμανούς εισβολείς, στην περιοχή λίγο πριν το σταυρό στη Νότια Παραλία. Δυο κοριτσάκια χαιρετούν με το δεξί χέρι υψωμένο. Προφανώς σκηνοθετημένα από τον Γερμανό στρατιωτικό φωτογράφο, σε μια κίνηση που δεν ήταν άγνωστη για την εποχή. Λίγους μήνες νωρίτερα ακόμη έτσι χαιρετούσαν τα μέλη της ΕΟΝ του Μεταξά.

Αυτή και άλλες φωτογραφίες της περιόδου αυτής σχετιζόμενες με την Καστοριά μπορείτε να δείτε την Τετάρτη 21/03 στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καστοριάς, στην παρουσίαση του καθηγητή του ΑΠΘ κ. Π. Τσολάκη για την περίοδο 1940-1944 .

Καστοριά στη λίμνη της Καστοριάς. Η πόλη νησί σε Ρομαντική ομορφιά. Έτσι μου τα μετέφρασαν γερμανομαθείς. Ο φονικός πόλεμος απουσιάζει από αυτή τη σελίδα. Ανάλαφρες λεζάντες και απόψεις γραφικής καθημερινότητας με φιλικούς ντόπιους. Η φωτογραφία στην υπηρεσία της προπαγάνδας. Το μαύρο σκοτάδι της κατοχής σιγά σιγά αχνοφαίνεται.

Ρωμύλος Μαντζούρας

Δειτε περισσοτερα  Παλιες φωτογραφιες της Καστοριας.

 

 

Back to top button