Κόσμος

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει νέους δασμούς 60 δισ. δολαρίων σε βάρος της Κίνας

Η κυβέρνηση Τραμπ θα εξαγγείλει την επιβολή νέων δασμών οι οποίοι αθροιστικά θα φθάνουν σε αξία ακόμη και τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισαγόμενα είδη που παράγονται στην Κίνα μέχρι την Παρασκευή, βάζοντας στο στόχαστρο τους τομείς της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών και ανακινώντας διενέξεις για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δήλωσαν τη Δευτέρα δύο αξιωματούχοι.

Μια πηγή προσκείμενη στον επιχειρηματικό κόσμο, από την πλευρά της, που διευκρίνισε πως έχει συζητήσει το θέμα με κυβερνητικά στελέχη, ανέφερε πως οι δασμοί σε βάρος των προϊόντων της Κίνας ίσως τεθούν για ένα διάστημα σε δημόσια διαβούλευση, κάτι που θα καθυστερήσει κατά τι την ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου και θα επιτρέψει σε βιομηχανικές ενώσεις και εταιρείες να προβάλουν τις όποιες αντιρρήσεις ή ενστάσεις τους.

Η διαδικασία, εάν επαληθευτεί, θα είναι αισθητά διαφορετική από την ταχεία εφαρμογή των δασμών που αποφασίστηκε να επιβληθούν στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο, που αναμένεται να ισχύσουν από την 23η Μαρτίου, μόλις 15 ημέρες αφότου ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε τα έγγραφα με τα οποία τους εξήγγειλε.

Η προσέγγιση αυτή θα δώσει χρόνο για να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο σε μια προσπάθεια να διευθετηθούν οι εμπορικές διενέξεις οι οποίες σχετίζονται με τις έρευνες της αμερικανικής κυβέρνησης για τις κινεζικές πρακτικές όσον αφορά την πνευματική ιδιοκτησία πριν τεθούν σε ισχύ οι νέοι δασμοί.

Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο τη Δευτέρα. Η Κίνα πάντως έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον λάβει μέτρα προστατευτισμού.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ επανέλαβε σήμερα τη θέση του Πεκίνου ότι εάν ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στη χώρα του και τις ΗΠΑ δεν θα υπάρξει κανένας νικητής, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του οι δύο πλευρές να διατηρήσουν την «ψυχραιμία» τους.

Η σταθερότητα στις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ θα είναι επωφελείς για τον κόσμο, έκρινε ο Λι απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο.

ΑΠΕ

Back to top button