Ελλάδα

Θέμα χρόνου το οριστικό ναυάγιο για την Εθνική Ασφαλιστική

Θέμα χρόνου είναι πλέον η επισημοποίηση του ναυαγίου στο deal πώλησης του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Exin. Οι επενδυτές που ήρθαν μετά Βαΐων και κλάδων στην Ελλάδα, εννέα μήνες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, οι κροίσοι εξ Αμερικής ορμώμενοι ακόμη ψάχνουν να βρουν χρήματα.

Η προθεσμία επισήμως εκπνέει σε 10 ημέρες και η Εθνική Τράπεζα μπορεί να προβεί στην καταγγελία και σε όποιες άλλες νομικές ενέργειες.

Η Exin που είχε πλειοδοτήσει στην σχετικό διαγωνισμό για την απόκτηση του 75% της ελληνικής ασφαλιστικής εταιρίας, ακόμη δεν έχει παρουσιάσει τα εχέγγυα ότι μπορεί να πληρώσει το τίμημα των 718,5 εκατ. Η καταληκτική ημερομηνία για να κλείσει η συμφωνία είναι η 31η Μαρτίου.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι πιθανότητες να παρουσιαστεί κυριολεκτικά στο παρά πέντε και να στείλει στην Τράπεζα της Ελλάδος πειστικές αποδείξεις για την εξεύρεση των κεφαλαίων, όπως επίσης και την δομή της συναλλαγής είναι είναι ανύπαρκτες.

Η επόμενη ημέρα για την τύχη της Εθνικής Ασφαλιστικής, είναι μάλλον θολό τοπίο. Το πρώτο που σίγουρα πρέπει να γίνει είναι να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους εκείνους που άναψαν το «πράσινο φως» για να γίνει το deal και να αναδειχθεί η Exin ως προτιμητέος αγοραστής. Εν συνεχεία η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) θα καθορίσει τις επόμενες ενέργειες που θα γίνουν.

Πολλά ακούγονται τις τελευταίες ημέρες, αλλά η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είναι εκείνη που θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Κάποιες πληροφορίες θέλουν την Τράπεζα να προτιμά την λύση παράτασης της διαδικασίας, ώστε να προκηρυχθεί και νέος διαγωνισμός και παράλληλα να χαλαρώσουν οι απαιτήσεις της DG Comp

Με βάση το υφιστάμενο πλάνο αναδιάρθρωσης, η Εθνική δεσμεύεται να πουλήσει τουλάχιστον το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η τράπεζα θα προσπαθήσει να πείσει την DG Comp να αλλάξει η παραπάνω δέσμευση και να διατηρήσει υψηλότερο ποσοστό μειοψηφίας.

Αν δεν το πετύχει, η προσοχή της θα εστιασθεί στο πώς θα μειωθεί στο 25% το ποσοστό της στην Εθνική Ασφαλιστική, χωρίς να διατεθεί σε έναν επενδυτή το υπόλοιπο 75%. Το σχήμα που εξετάζουν στην Εθνική είναι παρεμφερές με αυτό που προέκρινε η Eurobank επί διοίκησης Χρ. Μεγάλου για τη Eurolife, το οποίο τελικώς δεν προχώρησε λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Να υπάρξει, δηλαδή, εισαγωγή της εταιρείας στο ΧΑ ή σε άλλη χρηματιστηριακή αγορά, με έκδοση νέων και διάθεση υφιστάμενων μετοχών, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και δημόσιας εγγραφής. Η ιδιωτική τοποθέτηση θα απευθύνεται σε funds ή εταιρείες που επιθυμούν να αποτελέσουν τον στρατηγικό επενδυτή της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ η δημόσια εγγραφή σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.

Του Θανάση Παπαδή

newsit.gr

Back to top button