Καστοριά

Το σκάνδαλο του Facebook κι εμείς (του Νίκου Ρίζου)

Κεντρικός παίκτης της Cambrige Analytica, και δημιουργός λογισμικού παρακολούθησης χρηστών ήταν ο Ρώσος ειδικός Αλεξάντερ Κόνγκαν, που επινόησε ένα αθώο τεστ, και μέσω αυτού υφάρπαξε προσωπικά δεδομένα των χρηστών.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι στο facebook, έκαναν τεστ, τι ήταν στην προηγούμενη ζωή του, η με ποιόν ηθοποιό μοιάζεις, κλπ, ήδη έχουν τα προσωπικά δεδομένα υποκλαπεί. Δεύτερον υπάρχει πρόβλημα για την εταιρία αρχικά χρηματιστηριακό, διότι οι αναλυτές της Wall Street, λαμβάνουν υπόψη τους για την αξιολόγηση αυτών των εταιριών το ύψος των χρηστών και τον ρυθμό της ετήσιας αύξησης αυτών. Άρα φαίνεται ότι αυτά τα στοιχεία ήταν μούφα.
Εκτός αυτού μέσω δηλαδή των δεδομένων οι εταιρίες επέλεγαν την διαφήμιση των προϊόντων των με βάση το προφίλ που έχουν πλέον στην κατοχή τους. Άρα πέρα από το χρηματιστηριακό μπλέξιμο οι επιπτώσεις οι οικονομικές για την εταιρία θα είναι σημαντικές. Όμως είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες χειραγώγησης και επηρεασμού των εκλογών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο δημοψήφισμα της Αγγλίας για την έξοδο από την Ε.Ε. Δεν ξέρω τι θα κάνει η Αγγλία η Ε.Ε.
Το ερώτημα είναι τι κάνουμε εμείς; Είναι βέβαιο ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών στην Ελλάδα έχουν κάνει τέτοια τεστ. Είναι επίσης βέβαιο αυτό μπορείτε να το εξετάσετε αμέσως από τις διαφημίσεις που προβάλλονται στο προφίλ του καθενός μας. Αφήνω κατά μέρος και τις σελίδες της πολιτικής παπαρολογίας που το μόνο που δεν έχουν γράψει ότι ο Μητσοτάκης αναστήθηκε και θα υπογράψει την Συμφωνία με τα Σκόπια.
Επιβάλλεται πλέον η άμεση δικαστική διερεύνηση στην Ελλάδα και με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μας.

Νίκος Ρίζος

 

Back to top button