Χωρίς “Εξοικονομώ” χιλιάδες νοικοκυριά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Σε 2/12 ώρες έκλεισε ο προϋπολογισμός του προγράμματος

 

Οι μηχανικοί, στην πλειοψηφία τους νέοι επαγγελματίες καθώς και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, είναι εξοργισμένοι από την δυσμενή εξέλιξη των πραγμάτων

Στο Κozanimedia.gr αναφέρουν ότι το πρόγραμμα έπαψε να δέχεται αιτήσεις γύρω στις 10.45 καθώς μέσα σε μόλις δυόμισι ώρες εξαντλήθηκαν οι διαθέσιμοι πόροι. Αυτό επιβεβαιώνουν σε επικοινωνία μας όλοι οι μηχανικοί που στήθηκαν το πρωί μπροστά στους υπολογιστές τους για να υποβάλλουν αιτήσεις των πελατών τους.

Οι μηχανικοί, στην πλειοψηφία τους νέοι επαγγελματίες καθώς και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, είναι εξοργισμένοι από την δυσμενή εξέλιξη των πραγμάτων για την Δυτική Μακεδονία. Μιλούν για κανονικό εμπαιγμό από πλευρά της περιφερειακής αρχής που δεν προνόησε για την διάθεση δικών της χρημάτων στο  ήδη πολύ χαμηλό προϋπολογισμό ενός προγράμματος που έχει πολύ μεγάλη σημασία για την περιοχή. Παρότι η δυτική Μακεδονία είναι η πιο παγωμένη και η πιο ορεινή περιφέρεια της χώρας, λαμβάνει από την κεντρική κυβέρνηση τα λιγότερα χρήματα για το πρόγραμμα.

Πολλοί μηχανικοί πού έχουν επενδύσει είτε ως ενεργειακοί σύμβουλοι είτε ως επιθεωρητές είτε ως εξιδεικευμένες επιχειρήσεις στα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, νοιώθουν προδομένοι από το Επιμελητήριό τους (ΤΕΕ) που οι έχοντες την θεσμική ευθύνη την κρίσιμη στιγμή σιώπησαν ενώ στην συνέχεια αντιμετώπισαν με  τυπικότατα το θέμα.

Σύμφωνα με ειδικούς η πλειοψηφία των αιτήσεων είναι επιλαχόντες, που σημαίνει ότι θα περιμένουν για να διαπιστώσουν εάν θα υπάρξουν επιπρόσθετοι πόροι όπως έχει υποσχεθεί προσφάτως η κυβέρνηση για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Στο vetonews πραγματοποιήσαμε τρία ρεπορτάζ όπου μιλήσαμε με λεπτομέρειες, αποκαλύψαμε  τα πολύ χαμηλά ποσοστά της χρηματοδότησης του προγράμματος για την πιο παγωμένη περιφέρεια της χώρας, μιλήσαμε για τις ευθύνες της περιφερειακής αρχής και του τοπικού πολιτικού συστήματος που πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο από την εξέλιξη των πραγμάτων και τέλος επισημάναμε και την σιωπή του καθ’ ύλην αρμόδιου ΤΕΕ πού αντέδρασε μόνο μετά τις αποκαλύψεις μας.

Το ερώτημα είναι εάν το τοπικό πολιτικό σύστημα δηλαδή οι επτά απο τους δέκα βουλευτές της Περιφέρειας που ανήκουν στην κυβέρνηση, ο κυβερνητικός Περιφερειάρχης και ο φιλοκυβερνητικός δήμαρχος Κοζανης θα ασχοληθεί έστω την τελευταία στιγμή με το θέμα. Καλά ξεμπερδέματα!

[email protected]

 

vetonews.gr

 

 

 

 

 

shares