Έναν πρωτότυπο βρήκαν οι διευθύνοντες των κινεζικών παραδοσιακών βιβλιοπωλείων, τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση λόγω του ηλεκτρονικού εμπορίου, προκειμένου να κρατηθούν ζωντανά. Τη διοργάνωση γαμήλιων τελετών! Πρόσφατα τελέστηκε γάμος στο βιβλιοπωλείο Γκόγκολ στο Χαρμπίν, πρωτεύουσα της βορειοανατολικής επαρχίας Χαϊλονγκτσιάνγκ.
«Δεν το είχαμε σχεδιάσει εξ’ αρχής. Καθώς όμως είμαστε λάτρεις των βιβλίων και μας αρέσει να επισκεπτόμαστε βιβλιοπωλεία, σκεφτήκαμε ότι το να παντρευτούμε σε έναν τέτοιο χώρο θα ήταν μία φρέσκια ιδέα» λέει ο νιόπαντρος Λι.
Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές γαμήλιες τελετές που πραγματοποιούνται στις αίθουσες ξενοδοχείων συνοδεία ποικιλίας πιάτων για πολλούς καλεσμένους, οι γάμοι στα βιβλιοπωλεία έχουν έναν πιο οικείο χαρακτήρα ενώ προσφέρουν στους καλεσμένους βιβλία και άλλα συναφή προϊόντα.
«Συνήθως ετοιμάζουμε ένα κόκκινο χαλί επάνω στο οποίο έχουμε τυπώσει ερωτικά ποιήματα», εξηγεί ο Γου Μπινγκ, ο επικεφαλής του Βιβλιοπωλείου Γκόγκολ και προσθέτει ότι αντί για μπομπονιέρες, προσφέρουν στους καλεσμένους βιβλία, σελιδοδείκτες ή καρτ-ποστάλ, ειδικά σχεδιασμένα με ένα συγκεκριμένο θέμα για κάθε γάμο.
Στον προηγούμενο γάμο, το βιβλιοπωλείο ήταν διακοσμημένο με πολυελαίους και λουλούδια μπροστά στα ράφια, ενώ στους τοίχους κρέμονταν φωτογραφίες του ζευγαριού. Το ζευγάρι είχε γράψει επίσης διάφορες ιστορίες για την αγάπη και τις εμπειρίες της ζωής σε ένα βιβλίο, αντίγραφα των οποίων μοιράσθηκαν στους καλεσμένους. Στη μέση της τελετής, καθένας από τους καλεσμένους έπρεπε να διαβάσει ένα ποίημα που ήταν σημειωμένο με τον σελιδοδείκτη και στη συνέχεια, ευχήθηκαν στους νιόπαντρους. Όπως δήλωσαν αμέσως μετά φίλοι και συγγενείς, ήταν ένας από τους αξέχαστους και μοναδικούς γάμους στους οποίους έχουν παραστεί ποτέ.
Από το 2014, τουλάχιστον 35 ζευγάρια έχουν παντρευτεί στο εν λόγω βιβλιοπωλείο, και άλλοι γάμοι έχουν τελεστεί σε βιβλιοπωλεία άλλων μεγάλων πόλεων. Όπως λέει ο Γου, σε αντίθεση με τα μεγάλα ξενοδοχεία το βιβλιοπωλείο είναι αρκετά μικρό, οπότε ο αριθμός των καλεσμένων είναι περιορισμένος, έτσι, μόνο οι στενοί συγγενείς και οι φίλοι του ζευγαριού μπορούν να προσκληθούν. Στην ψηφιακή εποχή που διανύουμε το κρατικό Βιβλιοπωλείο Γκόγκολ κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να φέρει πίσω πελάτες, καθώς πολλοί επιλέγουν να διαβάζουν ηλεκτρονικά βιβλία αντί να πηγαίνουν και να αγοράζουν στα παραδοσιακά βιβλιοπωλεία που χρόνο με το χρόνο χάνονται. Το 2010 έκλεισε ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία της χώρας, το Ντισαντζί, εξαιτίας χρεών ενώ ένα χρόνο αργότερα, το 2011, για τους ίδιους λόγους έκλεισε μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές αλυσίδες βιβλιοπωλείων, η O2 Sun Bookstore. Σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Βιομηχανίας και Εμπορίου της Κίνας, από το 2004 έως το 2014 έχουν κλείσει τα μισά περίπου ιδιωτικά βιβλιοπωλεία.
«Νομίζω ότι είναι εξαιρετική ιδέα να γίνονται γάμοι σε βιβλιοπωλεία, γιατί δίνεται η ευκαιρία στους νέους ανθρώπους να ζήσουν μία από τις σημαντικές στιγμές της ζωής τους με απλότητα και ζεστασιά. Κάθε φορά που το ζω αυτό, νιώθω ένα αίσθημα πληρότητας και ευτυχίας», λέει ο Γου.
AΠΕ