Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Μονιμοποιούνται 100 πυροσβέστες στη Δυτική Μακεδονία

 

Με κοινή υπουργική απόφαση των συναρμοδίων υπουργών, μονιμοποιούνται οι πυροσβέστες πενταετούς θητείας, οι οποίοι πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

Ένα πάγιο αίτημα του Πυροσβεστικού Σώματος, των συνδικαλιστικών οργάνων, αλλά και των ίδιων των πυροσβεστών γίνεται επιτέλους πράξη. Με κοινή υπουργική απόφαση της Όλγα Γεροβασίλη Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, του Νίκου Τόσκα αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών (Προστασίας του Πολίτη) και Γιώργου Χουλιαράκη αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 8 Μαρτίου, σύμφωνα με την οποία εντάσσονται στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό, των κατά την παρ. 20 του άρθρου 15 του ν.3938/2011 οι πυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης.

Η ένταξη θα γίνει από 1/4/2018 και θα έχει αναδρομική ισχύ από 9/2/2-17, δηλαδή ένα έτος και δύο μήνες νωρίτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» ο αριθμός των πυροσβεστών 5ετούς υποχρέωσης που μονιμοποιείται με την ανωτέρω κοινή υπουργική απόφαση ανέρχεται σε 2.198 πανελλαδικά και σε περίπου 100 στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Δυτικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα μονιμοποιείται περίπου το 50% των πυροσβεστών 5ετους υποχρέωσης τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, όπου από τους 200 μονιμοποιούνται οι 100. Οι υπόλοιποι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και κυρίως το ηλικιακό κριτήριο, καθώς στα τέλη του 2016 έπρεπε να είναι 40 ετών. Η μονιμοποίηση των πυροσβεστών 5ετούς υποχρέωσης χαρακτηρίστηκε μια «πολύ θετική εξέλιξη», από τον πρόεδρο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δυτικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ανδρεόπουλο, αλλά και από αξιωματούχους των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας. Ο πρώτος δήλωσε πως «επιλύεται ένα πάγιο αίτημα που θέταμε ως συνδικαλιστικό κίνημα εδώ και πολλά χρόνια. Είναι μία πολύ θετική εξέλιξη γιατί οι συνάδελφοι εντασσόμενοι στο μόνιμο προσωπικό θα έχουν ίδια εργασιακά δικαιώματα με όλους, ενώ εξομοιώνονται και τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα.

Επιπλέον επανέρχονται 2.200 μόνιμες οργανικές θέσεις πανελλαδικά και 100 μόνιμες οργανικές θέσεις στη Δυτική Μακεδονία, που μέχρι τώρα κατείχαν πυροσβέστες 5ετούς θητείας». Ο Π. Ανδρεόπουλος επέστησε την προσοχή στην κατανομή των 2.198 θέσεων που έγιναν μόνιμες, προκειμένου όπως είπε, «να μην αδικηθεί η Δυτική Μακεδονία». Άλλωστε ο ίδιος θα βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα, προκειμένου κλιμάκιο της ομοσπονδίας να επισκεφτεί το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και τον αρμόδιο υπουργό, θέτοντας το θέμα της «δίκαιας μεταχείρισης μεταξύ κέντρου και περιφέρειας». Πάντως, ο συνδικαλιστής σχολίασε αρνητικά τη μη αναβάθμιση της Π.Υ. Κοζάνης σε Α΄ Τάξης, κάτι που υποσχέθηκαν κατά καιρούς όλες οι κυβερνήσεις, μαζί και η σημερινή, αλλά καμία δεν υλοποίησε την υπόσχεσή της. Σημείωσε ότι «η αναβάθμιση θα έλυνε πολλά προβλήματα, καθώς θα ερχόταν περισσότερο προσωπικό και θα δημιουργούνταν ειδικά τμήματα».

Από τους 100 πυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης που μονιμοποιούνται στη Δυτική Μακεδονία οι 55-60 είναι στο νομό Κοζάνης (Π.Υ. Κοζάνης – Πτολεμαΐδας) και οι υπόλοιποι σε Καστοριά, Γρεβενά και Φλώρινα. Μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί και στους ίδιους τους μονιμοποιηθέντες, καθώς πλέον αποκτούν ισότιμα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και το προνόμιο των μισθολογικών και βαθμολογικών προαγωγών. Οι εντασσόμενοι καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις, οι οποίες συνιστώνται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, με ταυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων οργανικών θέσεων της ειδικής κατηγορίας πυροσβεστών 5ετούς θητείας, σύμφωνα με το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 20 του άρθρου 15, όπως προστέθηκε με το άρθρο 13 του ν. 4455/2017. Τέλος, να σημειωθεί ότι σήμερα Παρασκευή θα βρίσκεται στην Πτολεμαΐδα ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης, προκειμένου να παραστεί στην ορκωμοσία των αποφοίτων της Πυροσβεστικής Σχολής.

e-ptolemeos.gr

Back to top button