Η Μόσχα αρχίζει την εφαρμογή αντιποίνων σε βάρος της ΕΕ

Η Ρωσία άρχισε από χθες να εφαρμόζει μέτρα αντιποίνων σε βάρος των ευρωπαϊκών χωρών που αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα να απελάσουν ρώσους διπλωμάτες στο πλαίσιο της υπόθεσης Σκριπάλ και αυτό το κύμα των διασταυρούμενων απελάσεων διπλωματών είναι το μεγαλύτερο που έχει υπάρξει στην Ιστορία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε τα μέτρα αντιποίνων με τα μέλη του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι πρεσβευτές πολυάριθμων χωρών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία, κλήθηκαν στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών όπου ενημερώθηκαν για τα μέτρα που ελήφθησαν και τους αφορούν.

Η πρεσβευτής της Ολλανδίας Ρενέ Γιόνες-Μπος ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε, εξερχόμενη από την έδρα της ρωσικής διπλωματίας, την τιμωρία που επιβλήθηκε στη χώρα της. «Δύο συνάδελφοί μου φεύγουν από τη Μόσχα. Όμως εμείς (η πρεσβεία) παραμένουμε εδώ», δήλωσε η πρεσβευτής. Το ρωσικό μέτρο είναι ισοδύναμο με εκείνο που ανακοινώθηκε στις 20 Μαρτίου από τη Χάγη.

Η Μόσχα απελαύνει δύο Ισπανούς διπλωμάτες, έναν Νορβηγό διπλωμάτη, έναν Ιρλανδό κι έναν Κροάτη

Η Ρωσία απέλασε σήμερα δύο Ισπανούς διπλωμάτες, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ισπανίας RTVE, στο πλαίσιο των αντιποίνων της Μόσχας για την απέλαση δύο Ρώσων αξιωματούχων από τη Μαδρίτη νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, στον απόηχο της υπόθεσης δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην κατασκόπου στη Βρετανία.

Οι δύο Ισπανοί διπλωμάτες που απελάθηκαν είναι ο προσωπάρχης της πρεσβείας και ο στρατιωτικός ακόλουθος, σύμφωνα με το RTVE, που επικαλείται πηγές από την ισπανική αποστολή στη Μόσχα.

Επιπλέον, η Ρωσία αποφάσισε να απελάσει έναν Νορβηγό διπλωμάτη μετά την απόφαση της Νορβηγίας να απελάσει έναν Ρώσο διπλωμάτη από το Όσλο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ως ένδειξη αλληλεγγύης στο Λονδίνο για την υπόθεση Σκριπάλ, μετέδωσε το νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK.

ΑΠΕ

shares