Καστοριά

Το ντοκιμαντέρ “Trezoros” στην αμερικανική τηλεόραση με τη συνεργασία του Studio Trasias

Ενάμιση χρόνο μετά την επίσημη πρεμιέρα του, το ντοκιμαντέρ “Trezoros” βρίσκεται για τρίτη φορά στην αίθουσα του μοντάζ. Η πρώτη φορά ήταν το αρχικό μοντάζ στην Αμερική. Κατόπιν έγινε η προβολή στην ΕΔΗΚΑ, όπου έγινε η πρώτη παγκόσμια παρουσίαση της ταινίας και καταγράφηκαν οι αντιδράσεις των Καστοριανών θεατών. Ακολούθησε το δεύτερο-τελικό μοντάζ πριν βγει η ταινία στις αίθουσες και τα φεστιβάλ (ήταν στις προτεινόμενες για το ΟΣΚΑΡ). Τώρα λίγο πριν ξεκινήσει την πορεία της στην τηλεόραση, παραγωγοί και σκηνοθέτης βρίσκονται πάλι στο στούντιο για το τρίτο μοντάζ. Αυτή τη φορά σε συνεργασία με το Studio Trasias της πόλης μας, για να εμπλουτίσουν την ταινία με τα εκπληκτικά εναέρια πλάνα που διαθέτει το καστοριανό στούντιο. Να θυμίσουμε ότι, όταν πρωτογυρίζονταν η ταινία στην Καστοριά, είχε έρθει ειδικό συνεργείο από τη Γερμανία για να κάνει λήψεις πάνω από την πόλη με drone. Τότε τα drones ήταν στο ξεκίνημά τους και ήταν πανάκριβα.

Το studio Trasias είχε την τιμή να συνεργαστεί με την αμερικάνικη εταιρεία RUSSO για την παραγωγή  του ανανεωμένου «TREZOROS». Το ντοκιμαντέρ το οποίο χρησιμοποιεί αρχειακό υλικό και μαρτυρίες πρώτου προσώπου για να καταγράψει τη μικρή γνωστή ιστορία της εβραϊκής κουλτούρας της Ελλάδας 2200 ετών – με αποκορύφωμα τα γεγονότα που τελικά οδήγησαν στην καταστροφή του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
TREZOROS: «ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ» καταγράφουν την εβραϊκή ζωή και τον πολιτισμό της Καστοριάς.
Εδώ,οι Εβραίοι και οι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί έζησαν μαζί σε αρμονία για περισσότερο από δύο χιλιετίες μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οταν αυτή η μακρά και πλούσια ιστορία θα εξαλειφτεί, μας οδηγεί από την χαρούμενη αθωότητα των προπολεμικών χρόνων μέσα από τους καρδιακούς αγώνες του Ολοκαυτώματος σε ένα μοναδικό τόπο με την ιστορία ενός ελληνικού εβραϊκού πολιτισμού που χάθηκε για πάντα.
Το ντοκιμαντέρ Trezoros: «Οι χαμένοι Εβραίοι της Καστοριάς»γίνονται διαθέσιμοι στους σταθμούς της Αμερικανικής Δημόσιας Τηλεόρασης τον Απρίλιο του 2018.

 

Back to top button