Θετικά μηνύματα καταγράφονται στη ζήτηση των Ελλήνων εκδρομέων για ταξίδια την εφετινή περίοδο του Πάσχα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA, η ζήτηση των Ελλήνων για ταξίδια αυτό το Πάσχα είναι αυξημένη για το σύνολο των παραδοσιακά καθιερωμένων για τις πασχαλινές εορτές προορισμών, και σε μεγάλο βαθμό οι προτιμήσεις στρέφονται, προς περιοχές όπου πραγματοποιούνται οδικές εκδρομές και προσεγγίζονται εύκολα με αυτοκίνητο. «Η ζήτηση για το Πάσχα είναι δεδομένη. Παρόλ’ αυτά, η ταξιδιωτική κίνηση των Ελλήνων φέτος δεν είναι ενδεικτική, καθώς το Πάσχα είναι νωρίς», επισημαίνει ο πρόεδρος της FedHATTA, Λύσσανδρος Τσιλίδης.
Στους δημοφιλέστερους προορισμούς και φέτος είναι η Πελοπόννησος, η οποία αναδεικνύεται για μεγάλο μέρος των Ελλήνων ταξιδιωτών πρώτη επιλογή για το σύνολο της εορταστικής περιόδου, και ακολουθούν το Πήλιο, τα Τζουμέρκα, τα Ζαγοροχώρια και ο Πλαταμώνας. Μεγάλη αύξηση παρατηρείται στα Επτάνησα, με μεγάλη πρωταγωνίστρια και φέτος την Κέρκυρα, ενώ ξεχωρίζει και η Κρήτη (Χανιά, Ρέθυμνο). Οι Έλληνες ταξιδιώτες δείχνουν για άλλη μια χρονιά προτίμηση σε ελληνικούς προορισμούς με ξεχωριστά πασχαλινά ήθη και έθιμα, αλλά και έντονο τοπικό χαρακτήρα. Εκτός από την Κέρκυρα, τέτοιοι προορισμοί είναι το Λεωνίδιο, η Χίος, η Ύδρα, η Πάρος, η Ρόδος, η Σύρος, η Τήνος, οι Σποράδες αλλά και η δυτική Μακεδονία.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού των Ιονίων Νήσων, Σπύρος Γαλιατσάτος, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ήδη η τουριστική κίνηση ξεκίνησε πολύ θετικά και οι πληρότητες στα ξενοδοχεία, που ήδη άνοιξαν, θα αγγίζουν το μέγιστο την περίοδο του Πάσχα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κεφαλονιά μετά από 15 χρόνια θα ξεκινήσουν πτήσεις από τη Γερμανία και για το λόγο αυτό προγραμματίστηκε τελετή υποδοχής. Η γερμανική αγορά, σημειώνει ο κ. Γαλιατσάτος, θα κινηθεί με άνοδο 30% σε σχέση με πέρυσι και εκτιμά ότι εφέτος θα υπάρχει και σημαντική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Αντίστοιχη, εκτίμηση αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο Λύσσανδρος Τσιλίδης, όπου μετά τη διεθνή τουριστική έκθεση στο Βερολίνο, ανάφερε ότι την εφετεινή χρονιά παρατηρείται άνθιση των αγορών της Ασίας, της Αμερικής, του Καναδά του Ισραήλ και της Μεσογείου γενικότερα, γεγονός που θέτει τις βάσεις για σημαντική επιμήκυνση της περιόδου. “Η Ελλάδα είναι στην κορυφή των προτιμήσεων για τους τουρίστες από το Ισραήλ”, αναφέρει ο κ. Τσιλίδης και τονίζει ότι “οι εν λόγω επισκέπτες έρχονται στη χώρα μας καθ’ολη τη διάρκεια του έτους”. Την ίδια στιγμή η Ομοσπονδία μέσω του προγράμματος ‘Δώδεκα’ προωθεί προορισμούς πέραν των παραδοσιακών, όπως: Βόρειο Αιγαίο, Μικρές Κυκλάδες, Πήλιο, κλπ.
Για όσους, ωστόσο, θέλουν να βιώσουν ένα “διαφορετικό Πάσχα”, με έθιμα που δεν συναντώνται σε άλλους ελληνικούς προορισμούς, ο δήμαρχος της Πάτμου, Γρηγόρης Στώικος, προσκαλεί μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ τους Έλληνες, και όχι μόνο, υποψήφιους εκδρομείς, να επισκεφτούν το ιερό νησί της Αποκάλυψης και να ζήσουν από κοντά το δρώμενο της αναπαράστασης του “Μυστικού Δείπνου”, που λαμβάνει χώρα τη Μεγάλη Πέμπτη. Όπως σημειώνει, κάτι αντίστοιχο πραγματοποιείται μόνο στα Ιεροσόλυμα. Κάθε χρόνο η Πάτμος δέχεται 250.000 επισκέπτες και η εκτίμηση είναι ότι και φέτος θα κινηθούν ανοδικά οι αφίξεις στο νησί που διακρίνεται για την ιερότητα του, την αυθεντικότητα του και την αρχιτεκτονική του, σύμφωνα με τον δήμαρχο.
AΠΕ