Έρευνα: Οι καπνιστές τρώνε λιγότερο φαγητό, αλλά με περισσότερες θερμίδες

Σύμφωνα με τα στοιχεία μιας νέας αμερικανικής έρευνας η διατροφή των καπνιστών είναι χειρότερη σε ποιότητα σε σχέση με τη διατροφή όσον δεν κάπνισαν ποτέ ή με εκείνων που είναι πρώην καπνιστές.

Στο πλαίσιο της μελέτης, επικεφαλής της οποίας είναι ο δρ. Ρος ΜακΛιν του Πανεπιστημίου Γέιλ, αναλύθηκαν στοιχεία που αφορούσαν 5.300 άτομα, καπνιστές και μη, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι οι καπνιστές καταναλώνουν περίπου 200 περισσότερες θερμίδες μέσα στη μέρα, παρόλο που τρώνε μικρότερες μερίδες φαγητού από εκείνους που δεν καπνίζουν.

Η ερευνήτρια Ζακλίν Βερναρέλι του Πανεπιστημίου Φέαρφιλντ του Κονέκτικατ ανέφερε σχετικά: «Οι καπνιστές καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες φαγητού, που περιέχουν όμως μεγαλύτερο αριθμό θερμίδων, ενώ αντίστροφα οι μη καπνιστές καταναλώνουν περισσότερο φαγητό, αλλά που περιέχει λιγότερες θερμίδες».

Πιο συγκεκριμένα, από την έρευνα προκύπτει ότι, όσοι δεν κάπνισαν ποτέ στη ζωή τους, καταναλώνουν περίπου 1,79 θερμίδες ανά γραμμάριο τροφής, ενώ οι καθημερινοί καπνιστές 2,02 θερμίδες ανά γραμμάριο και οι περιστασιακοί 1,89.

Παράλληλα, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι, οι πρώην καπνιστές καταναλώνουν κατά μέσο όρο περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο τροφής (1,84) σε σχέση με όσους ποτέ δεν κάπνισαν, αλλά παρόλα αυτά τρώνε πιο υγιεινά σε σχέση με τους καπνιστές.

Συμπερασματικά πάντως, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ό,τι όσο πιο πολύ καπνίζει κανείς, τόσες περισσότερες θερμίδες καταναλώνει. Ως προς τις διατροφικές τους συνήθειες, οι συστηματικοί καπνιστές φαίνεται πως έχουν τη συνήθεια να τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά, πράγμα που σημαίνει ότι προσλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μικρότερες ποσότητες βιταμίνης C, κινδυνεύοντας έτσι περισσότερο να προσβληθούν από καρκίνο και καρδιαγγειακές νόσους.

Και ενώ οι καπνιστές ανησυχούν, πως αν κόψουν το κάπνισμα θα πάρουν βάρος, στην πραγματικότητα, όπως αποδεικνύεται και από η νέα μελέτη,  η συνήθεια του καπνίσματος συνοδεύεται και από γεύματα με περισσότερες θερμίδες.

ΑΠΕ

shares