Καστοριά: Που κυμαίνονται φέτος οι τιμές στον πατροπαράδοτο οβελία (ρεπορτάζ)

 Προσαρμοσμένο στην αναγκαία λιτότητα που μας αναγκάζουν οι οικονομικές συγκυρίες

Της Θεοδώρας Κωτσοπούλου

  Προσαρμοσμένο στην αναγκαία λιτότητα που μας αναγκάζουν οι οικονομικές συγκυρίες θα είναι το φετινό Πασχαλινό τραπέζι που θα στρώσουν οι  συμπολίτες μας. Θα αποφευχθούν οι υπερβολές και τα άσκοπα «ανοίγματα», ακόμη και στο παραδοσιακό άλλοτε πλούσιο Πασχαλινό μενού.

Μπορεί οι έμποροι κρεάτων του νομού Καστοριάς, να έχουν από καιρό ξεκινήσει τις τροφοδοσίες κρεάτων με τον παραδοσιακό οβελία να πρωταγωνιστεί για το εορταστικό τραπέζι του Πάσχα, όμως κινητικότητα από το καταναλωτικό κοινό, όπως τονίζουν, περιμένουν να δουν την τελευταία μέρα, δηλαδή το Μεγάλο Σάββατο, και αυτό διότι αναγκαστικά κάποιοι θα προχωρήσουν στα απαραίτητα ψώνια για το αναστάσιμο τραπέζι.

  Είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια της υγιεινής του καταναλωτή

Οι παραγγελίες μάλιστα φέτος είναι πιο μειωμένες από πέρυσι. Όσον αφορά τώρα, στη τιμή των αμνοεριφίων, όπως ενημέρωσε η  αντιπρόεδρος του σωματείου κρεοπωλών του νομού Καστοριάς και ιδιοκτήτρια  του καταστήματος μπουτίκ κρεάτων κ.Μάγδα  Σπυρίδου Δουλκερίδη η  τιμή  κυμαίνεται από 7.80 ,  8.80  ευρώ το κιλό . Ωστόσο, υποστήριξε ότι ο κόσμος φέτος είναι ακόμη πιο ζορισμένος και κινείται επιφυλακτικά, υπάρχουν λιγότερες παραγγελίες και οι περισσότερες είναι της τελευταίας στιγμής. «Βέβαια» όπως επισήμανε, «επειδή υπάρχει η παράδοση για τους Έλληνες με το αρνί και το τσουρέκι, πιστεύω ότι όλα αυτά τα αγαθά δεν θα λείπουν από κανένα σπίτι».

 

«Ύποπτα» τα αμνοερίφια που σφάζονται στις στάνες!

Το θέμα με τις παράνομες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, μιας και ενόψει Πάσχα, υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί καταναλωτές θα προμηθευτούν αγνώστου προελεύσεως αρνιά.
Το φαινόμενο αμνοερίφια Βαλκανίων να «βαφτίζονται» ελληνικά και να προωθούνται στην εγχώρια αγορά έχει παρατηρηθεί κατά κόρον στο παρελθόν, γι’ αυτό και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι ζητούν από την Πολιτεία να εντείνουν τους ελέγχους.
 “Φέτος τα πράγματα στην αγορά θα είναι ακόμη πιο δύσκολα, αφού το Πάσχα Ορθοδόξων και Καθολικών συμπίπτει, με αποτέλεσμα ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό της ελληνικής παραγωγής να προορίζεται για το εξωτερικό. Σε συνδυασμό και με την συρρίκνωση των κοπαδιών, λόγω του πολύ δύσκολου χειμώνα στην Ελλάδα, πρακτικά σημαίνει ότι η ελληνική αγορά θα ενισχυθεί με αμνοερίφια από Βαλκανικές χώρες” ενημέρωσε η κ. Δουλκερίδη.

                                                                                                                                

Να προμηθευτούν τον οβελία από τον κρεοπώλη της γειτονιάς διότι φέτος κυκλοφορούν πολλές ασθένειες

Η κ. Σπυρίδου  δεν παρέλειψε να ενημερώσει και τους καταναλωτές για το τι πρέπει να προσέξουν τις  εορταστικές αυτές ημέρες, ώστε να μην εξαπατηθούν. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά είπε. «Είμαστε υπεύθυνοι για  την ασφάλεια της υγιεινής του καταναλωτή».  Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι είναι προτιμότερο να προμηθευτούν τον οβελία από κρεοπώλη της γειτονιάς, ο οποίος ανήκει στα νόμιμα κρεοπωλεία του νομού, όπου οι σφραγίδες είναι νόμιμες και γράφουν πάνω ‘’αρνάκι γάλακτος’’. Επίσης, καλό θα είναι να μην προμηθεύονται ερίφια από έξω, όπως π.χ. από στάνες, καθώς κυκλοφορούν πολλές ασθένειες και είναι άγνωστο αν είναι εμβολιασμένα. Επιπλέον, τα σφαγεία του νομού μας είναι πλήρως εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και η διεύθυνση της κτηνιατρικής κάνει σωστά τη δουλειά της, ενώ τα κρεοπωλεία που λειτουργούν σε όλο το νομό, προσφέρουν στο καταναλωτικό κοινό καλή ποιότητα ντόπιων κρεάτων σε προσιτές τιμές, καθώς, όπως είπε, όλα τα μέλη έχουν συνείδηση, ενώ θα παρέχουν όσο το δυνατόν καλύτερο εμπόρευμα για να ευχαριστήσουν τους Καστοριανούς καταναλωτές.«Ο παραδοσιακός κρεοπώλης είναι ότι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή, μιας και έχει γνώσεις, πείρα και τεχνογνωσία, ειδικά όταν μιλάμε για κρεοπώλες που δουλεύουν πολλά χρόνια στο επάγγελμα» κατέληξε  ο κ. Δουλκερίδη , ευχόμενη παράλληλα σε όλους καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα.

 kastoria365.gr 

 

 

shares