Κόσμος

Το Πεκίνο απαντά στην Ουάσινγκτον με δασμούς στη σόγια, τα αεροσκάφη και τα αυτοκίνητα

Η Κίνα απάντησε γρήγορα στο σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα ύψους 50 δισεκ. δολαρίων, ανταποδίδοντας σήμερα με λίστα αντίστοιχων δασμών σε βασικές αμερικανικές εισαγωγές όπως σόγια, αεροσκάφη, αυτοκίνητα, ουίσκι και χημικά προϊόντα.

Η λίστα του Πεκίνου για επιβολή πρόσθετων δασμών 25% σε αμερικανικές εισαγωγές περιλαμβάνει 106 προϊόντα με εμπορική αξία 50 δισεκ. δολαρίων, αντίστοιχη με αυτή του καταλόγου της Ουάσινγκτον, όπως ανακοίνωσαν σήμερα τα κινεζικά υπουργεία Εμπορίου και Οικονομικών. Η ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου θα εξαρτηθεί από το πότε θα τεθούν σε ισχύ οι αμερικανικοί δασμοί.

Η ταχύτητα με την οποία κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου – η κινεζική κυβέρνηση χρειάστηκε λιγότερο από 11 ώρες για να απαντήσει με τα δικά της μέτρα – οδήγησαν σε μαζικό ξεπούλημα στις παγκόσμιες μετοχές και εμπορεύματα.

Οι επενδυτές αναρωτιούνται εάν μια από τις χειρότερες εμπορικές διαμάχες των τελευταίων πολλών ετών θα μπορούσε να μετατραπεί σε κανονικό εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

«Η εκτίμηση ήταν ότι η Κίνα δεν θα απαντήσει τόσο επιθετικά και θα αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης. Η απάντηση αποτελεί έκπληξη για κάποιους», δήλωσε ο Τζούλιαν Έβανς-Πρίτσαρντ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην Capital Economics, σημειώνοντας ότι καμία από τις δύο χώρες δεν έχει ζητήσει ακόμα να τεθούν σε ισχύ οι δασμοί.

«Πρόκειται περισσότερο για ένα παιχνίδι ακροσφαλούς διπλωματίας, καθιστώντας ξεκάθαρο ποιο θα ήταν το κόστος, με την ελπίδα ότι και οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία και κανένας από αυτούς τους δασμούς να μην τεθεί σε ισχύ», δήλωσε.

Σε αντίθεση με τη λίστα της Ουάσινγκτον, που είχε πολλά ασαφή βιομηχανικά προϊόντα, η κινεζική λίστα χτυπά συγκεκριμένες αμερικανικές εξαγωγές, όπως η σόγια, το κατεψυγμένο βοδινό, το βαμβάκι και άλλα βασικά αγροτικά προϊόντα που παράγονται σε Πολιτείες από την Αϊόβα έως το Τέξας, που το 2016 ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτό αλλάζει πραγματικά το παιχνίδι και μετατοπίζει την εμπορική διαμάχη από το επίπεδο του συμβολισμού σε μέτρα που θα μπορούσαν πραγματικά να πλήξουν τις αμερικανικές αγροτικές εξαγωγές», δήλωσε ο Κάρστεν Φριτς, αναλυτής εμπορευμάτων στην Commerzbank.

ΑΠΕ

Back to top button