Άργος ΟρεστικόΕκδηλώσειςΚαστοριά

Θεσσαλονίκη: Εντυπωσιακή εικαστική εγκατάσταση για τον HIV σε επιμέλεια του Καστοριανού Αλέξανδρου Μιχαήλ (φωτογραφίες – βίντεο)

To Whom It May Concern μας προ(σ)καλεί να δούμε τον HIV αλλιώς: όχι ως απειλή, αλλά ως μια ανθρώπινη εμπειρία, την οποία όλοι μπορούμε να κατανοήσουμε. Χωρίς φόβο

Με μεγάλη χαρά, αλλά και συγκίνηση, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της εικαστικής εγκατάστασης To Whom It May Concern | Αποκαλύπτοντας γνώριμες πτυχές του αγνώστου το Σάββατο 31 Μαρτίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, φέρνοντας τον HIV στο επίκεντρο της δημόσιας προσοχής και συζήτησης. Εκτός από τον επιμελητή της έκθεσης, κ. Αλέξανδρο Μιχαήλ, και τους συντελεστές της, στα εγκαίνια παρευρέθηκαν η Project Manager του προγράμματος STARTCreate Cultural Change στην Ελλάδα, κ. Μαρία-Λουΐζα Λαοπόδη, εκπρόσωποι του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», του Κέντρου Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint και της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κέντρο Ζωής» για την υποστήριξη των ανθρώπων που ζουν με τον HIV, καθώς και πλήθος δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και πολιτών που ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση για τα εγκαίνια.

Η κ. Κατερίνα Παρασκευά, μουσειοπαιδαγωγός και συνυπεύθυνη συντονισμού εκ μέρους του ΚΜΣΤ, καλωσόρισε το κοινό μιλώντας για τη σπουδαιότητα αυτής της συνεργασίας και απευθύνοντας το ελπιδοφόρο μήνυμα, η εικαστική εγκατάσταση να συμβάλει ώστε «οι σκοταδιστικές αντιλήψεις γύρω από τον HIV να γίνουν ένα πολύ μακρινό παρελθόν». Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο επιμελητής της έκθεσης, κ. Αλέξανδρος Μιχαήλ, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τους συνεργαζόμενους φορείς, τους συντελεστές και τους ανθρώπους που εργάστηκαν για την υλοποίηση του project και, κυρίως, τους δημιουργούς των έργων της εγκατάστασης που «προσφέρουν σε όλους μας ένα άλλο βλέμμα για τη ζωή». Ο κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε στη δημιουργική διαδικασία, μέσα από την οποία προέκυψαν τα έργα της εγκατάστασης, τονίζοντας ότι το To Whom It May Concern «αποπειράται να δώσει ένα αποτύπωμα της οροθετικότητας ως ανθρώπινης εμπειρίας και να προβληματίσει για την κοινωνική προκατάληψη που δε συμβαδίζει με τη σημερινή πραγματικότητα γύρω από τον HIV». Η κ. Ελισάβετ Αντωνιάδου και η κ. Αμαλία Μανωλοπούλου, εκπρόσωποι του «Κέντρου Ζωής» και της «Θετικής Φωνής» αντίστοιχα, μίλησαν για τη θαυμάσια ευκαιρία που μας δίνεται μέσα από το project να συνδεθούμε με το βίωμα της οροθετικότητας που μας αφορά όλους και κάλεσαν τον κόσμο να το εμπιστευτεί και να το αγκαλιάσει.

Η εικαστική εγκατάσταση To Whom It May Concern | Αποκαλύπτοντας γνώριμες πτυχές του αγνώστου, που προσέλκυσε σχεδόν 200 επισκέπτες το πρώτο διήμερο λειτουργίας της, συνεχίζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης μέχρι τις 15 Απριλίου. Παρακάτω, το αναλυτικό ωράριο λειτουργίας:

  • Μεγάλο Σάββατο 7/4: κλειστά
  • Κυριακή του Πάσχα 8/4: κλειστά
  • Δευτέρα 9/4: κλειστά
  • Τρίτη 10/4: 10:00 – 18:00
  • Τετάρτη 11/4: 10:00 – 18:00
  • Πέμπτη 12/4: 10:00 – 22:00
  • Παρασκευή 13/4: 10:00 – 18:00
  • Σάββατο 14/4: 10:00 – 18:00
  • Κυριακή 15/4: 10:00 – 18:00 

To Whom It May Concern

Σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κέντρο Ζωής» για την υποστήριξη των ανθρώπων που ζουν με τον HIV.

Με την υποστήριξη του START Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω του Ιδρύματος Robert Bosch σε συνεργασία με το Goethe Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.). Υποστηρικτές προγράμματος: Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και Ίδρυμα Μποδοσάκη.

To whom it may concern. Μια φράση που χρησιμοποιείται σε μια επιστολή προς άγνωστους παραλήπτες. Άγνωστος. Αυτός που δε μας είναι γνωστός ή γνώριμος. Άγνωστο. Το ξένο. Το αδιανόητο. Το αινιγματικό. Αυτό που βρίσκεται πέρα από τα όρια της ανθρώπινης εμπειρίας. Όλοι ξέρουμε τον HIV. Πόσοι, όμως, από εμάς γνωρίζουμε, ουσιαστικά, τη σημερινή πραγματικότητα γύρω από αυτόν; Είμαστε ενήμεροι για την ιατρική πρόοδο που, όχι μόνο εξασφαλίζει μια ποιοτική ζωή σε ανθρώπους που ζουν με τον ιό, αλλά και καθιστά δύσκολη τη μετάδοσή του; Και μήπως δεν είναι η δική μας άγνοια που τρέφει την κοινωνική προκατάληψη, τον φόβο μας απέναντι στον HIV και την πεποίθησή μας ότι δε μας αφορά;

Αποτέλεσμα μιας βιωματικής και δημιουργικής διαδικασίας με ανθρώπους που ζουν ή εργάζονται με τον HIV, η εικαστική εγκατάσταση To Whom It May Concern μας προ(σ)καλεί να δούμε τον HIV αλλιώς: όχι ως απειλή, αλλά ως μια ανθρώπινη εμπειρία, την οποία όλοι μπορούμε να κατανοήσουμε και με την οποία όλοι μπορούμε να συνδεθούμε. Χωρίς φόβο. Χωρίς προκατάληψη. Να κοιτάξουμε τον HIV όπως πραγματικά είναι: κάτι που μας αφορά.

 

 

 

Back to top button