Καστοριά

Η Νάνσυ Χατζή προτείνει: «Μητέρα και κόρη- Ιστορίες από την παγκόσμια παράδοση»

Μια πολύ όμορφη ανθολογία παραμυθιών κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαββάλας με τίτλο «Μητέρα και κόρη- Ιστορίες από την παγκόσμια παράδοση». Όπως φανερώνει ο τίτλος πρόκειται για μια συλλογή κειμένων που μέσα στην ιστορία τους περιέχουν τη σχέση μητέρας και κόρης.
Τα παραμύθια- μύθοι  που ανθολογούνται είναι:
-Η Δήμητρα και η Περσεφόνη (Ελλάδα)
-Ο καταρράκτης της μακρυμαλλούσας (Κίνα)
-Η κυρά μάνα (Γερμανία)
-Η όμορφη βασίλισσα (Ρωσία)
-Η μεγάλη μητέρα (Ιροκουα)
-Η νιφάδα (Σλοβενία)
-Ο καθρέφτης της μητέρας (Ιαπωνία)
-Η Κατάνια (Τουρκία)
-Το κορίτσι και η νονά του (Νορβηγία)
-Η Ναόμι και η Ρουθ  (Ιουδαϊκός μύθος)
Η ανάγνωση των παραμυθιών είναι ευχάριστη και μέσα από κάθε ιστορία προκύπτει και το δέσιμο-σχέση της μητέρας με την κόρη. Θα συναντήσει ο αναγνώστης κόρες, εγγονές, βαφτισιμιές και τη σχέση τους με φυσικές μητέρες, μητριές, γιαγιάδες και νονές. Η δράση στην πλοκή της ιστορίας δίνεται από τη μητέρα που πάντα δείχνει να έχει ένα όνειρο, μια ιδανική πορεία, για να ακολουθήσει η κόρη, χωρίς βέβαια αυτή να είναι αποδεκτή από την κόρη που θέλει να δράσει ανεξάρτητη και ελεύθερη.  Και μετά, στο τέλος της εξέλιξης της ιστορίας η σχέση τους είναι διαφορετική καθώς το κορίτσι είναι πιο ώριμο από όσα έζησε.
Όπως και στη ζωή έτσι και στα λαϊκά παραμύθια η σχέση ποικίλλει και δεν είναι πάντα τέλεια. Συγκρούσεις και αντιθέσεις υπάρχουν αλλά ο δεσμός είναι αναμφισβήτητα ισχυρός. Τα λάθη που γίνονται πολλά, αλλά μέσα από αυτά μαθαίνουν και στο τέλος υπάρχουν νέες δυνατότητες για τη σχέση τους.
♦ Η διασκευή των ιστοριών έχει γίνει από την Ζωζεφίν Έβερτς Σέκερ και η εικονογράφηση είναι της Έλεν Κάν. Την απόδοση του κειμένου στα ελληνικά έχει επιμεληθεί ο Φίλιππος Μανδηλαράς.
 από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορεί και η ανθολογία «Πατέρας και γιός» με παραμύθια από όλον τον κόσμο μέσα από τα οποία προβάλλεται η σχέση πατέρα και γιού.

Back to top button