ΕλλάδαΚόσμος

Ήρθε το «Shazam» του φυσικού κόσμου

Ο καιρός ανοίγει και οι εκδρομές ξεκινούν. Και δεν υπάρχει καλύτερο δώρο για τους φυσιολάτρες από μια νέα εφαρμογή που είναι το «Shazam του φυσικού κόσμου».

Το iNaturalist σας δίνει τη δυνατότητα να αναγνωρίζετε τα φυτά και τα ζώα από τις φωτογραφίες σας, αξιοποιώντας την τεχνολογία αναγνώρισης εικόνων. Είτε εξερευνάτε την ύπαιθρο είτε την αυλή σας, η χρήση της εφαρμογής ενθαρρύνει τους φυσιολάτρες να ασχολούνται με την άγρια ​​φύση γύρω τους.

Οι χρήστες της εφαρμογής χρειάζεται απλά να επιλέξουν ένα έμβιο είδος και να τραβήξουν μια καθαρή και καλά καδραρισμένη φωτογραφία. Αυτομάτως το iNaturalist θα σας εμφανίσει προτάσεις βάσει της φωτογραφίας που ανεβάσατε και του τόπου όπου βρίσκεστε ώστε να να ταυτοποιηθεί το είδος του.

Εκτός όμως από την ταυτοποίησή του, θα έχετε και την ευκαιρία να μοιραστείτε το εύρημά σας με την κοινότητα της εφαρμογής, να επιβεβαιώσετε το υποείδος και να συζητήσετε με άλλα μέλη ώστε να μάθετε ακόμα περισσότερα πράγματα για το φυτό, το ζώο ή τον μικροοργανισμό που σας τράβηξε το ενδιαφέρον.

Επιπλέον, οι φωτογραφίες και οι παρατηρήσεις που μοιράζεται κανείς μέσω της εφαρμογής εξακριβώνονται από επιστήμονες και μπορούν να συνεισφέρουν στην έρευνα ώστε οι μελετητές να κατορθώσουν να κατανοήσουν καλύτερα και να προστατεύσουν το φυσικό περιβάλλον.

Η τεχνητή νοημοσύνη με την οποία λειτουργεί η εφαρμογή αναγνωρίζει σήμερα 30.000 είδη και θα συνεχίσει να βελτιώνεται με περαιτέρω χρήση. Ο συνιδρυτής της, Scott Loarie, εξηγεί: «Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να βελτιώσουμε τη μοντελοποίηση των ειδών μας είναι να πάρουμε περισσότερα δεδομένα και για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους έξω από τη λήψη φωτογραφιών».

Διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό για παιδιά και ενήλικες, δίνει τη επίσης τη δυνατότητα στους χρήστες να κερδίζουν «εμβλήματα» ενώ μαθαίνουν για κάθε νέο είδος που φωτογραφίζουν.

tvxs.gr

Back to top button