Ελλάδα

Τα νέα όρια ηλικίας για σύνταξη σε ΔΕΚΟ, Δημόσιο, τράπεζες

Επιλογές για έξοδο στη σύνταξη με όρια ηλικίας από τα 52, 55 και 58,5 κρύβουν οι διατάξεις του ασφαλιστικού για ασφαλισμένους σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες και Δημόσιο ενώ για ειδικές κατηγορίες, όπως οι ένστολοι, η συνταξιοδότηση συναρτάται από το έτος που συμπληρώνουν 24,5 χρόνια και είναι είτε χωρίς όριο ηλικίας είτε με όριο ηλικίας 60 ετών.

Το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» δημοσιεύει σήμερα έναν «τριπλό οδηγό» για τη συνταξιοδότηση των παραπάνω κατηγοριών ώστε να γνωρίζει ο καθένας τι ισχύει και τι επιλογές συνταξιοδότησης έχει και πώς διασφαλίζει καλύτερη σύνταξη και εφάπαξ τώρα, απ’ ό,τι αν συνταξιοδοτηθεί αργότερα.

ΔΕΚΟ – Τράπεζες:  Τα νέα όρια ηλικίας για σύνταξη για άνδρες, γυναίκες και μητέρες με 15, 17,5, 25 και 35 έτη
Για τους ασφαλισμένους πριν από το 1993 στα πρώην ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ, όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, καθώς και των τραπεζών, η κρίσιμη παράμετρος για τη σύναξη είναι να συμπληρώνουν 25ετία ως το 2012.

Αν πρόκειται για μητέρες, οι οποίες στην 25ετία έχουν και ανήλικο, τότε το όριο ηλικίας που κατοχυρώνουν για σύνταξη ξεκινά από το 50ό έτος. Για ασφαλισμένες πριν από το 1983 αρκούν και τα 17,5 έτη με ανήλικο για να κατοχυρώσουν δικαίωμα σύνταξης.

Για τους ασφαλισμένους πριν από το 1983, η βασική παράμετρος είναι να έχουν 35ετία, η οποία, αν συμπληρώνεται μετά τις 19/8/2015, συνδυάζεται και με όριο ηλικίας που ξεκινά από 58,5 ετών και αυξάνεται ένα εξάμηνο κατά το έτος που κλείνουν τα 35 χρόνια εργασίας.

Εν όψει εθελουσίας εξόδου μάλιστα στη ΔΕΗ, λόγω επικείμενης ιδιωτικοποίησης λιγνιτικών μονάδων, πολλοί εργαζόμενοι είναι «υπ’ ατμόν» καθώς σκέφτονται την έξοδο στη σύνταξη.

Η συνέχεια στο eleftherostypos.gr

Back to top button