Τουλάχιστον 21 νεκροί σε απόπειρα ομαδικής απόδρασης στη Βραζιλία

Απόπειρα ομαδικής απόδρασης εγκλείστων σε φυλακή της βόρειας Βραζιλίας με τη χρήση εκρηκτικών υλών είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 21 άνθρωποι στις ανταλλαγές πυρών που ακολούθησαν με αστυνομικούς, ανακοίνωσε η γραμματεία δημόσιας ασφάλειας της Πολιτείας Πάρα. Προηγούμενος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για 20 νεκρούς.

«Η απόπειρα απόδρασης υποστηρίχθηκε από μια ομάδα στο εξωτερικό (της φυλακής) με βαρύ οπλισμό» ενώ «κατά τις πρώτες πληροφορίες, ήταν επίσης οπλισμένοι κρατούμενοι στο εσωτερικό» του σωφρονιστικού καταστήματος αυτού κοντά στη Μπελέμ, στην Πολιτεία Πάρα, ανέφερε η ίδια πηγή. Η ομάδα των συνεργών των κακοποιών που αποπειράθηκαν να αποδράσουν προσπάθησε να ανατινάξει έναν τοίχο στη φυλακή Σάντα Ιζαμπέλ, διευκρίνισαν οι αρχές της Πολιτείας Πάρα. Οι δυνάμεις της αστυνομίας κινητοποιήθηκαν και ξέσπασαν «ανταλλαγές πυρών». Σκοτώθηκαν 20 φυλακισμένοι και συνεργοί τους και ένας σωφρονιστικός υπάλληλος. Άλλοι πέντε φύλακες τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, σύμφωνα με τη γραμματεία.

Οι αρχές προχώρησαν το βράδυ σε καταμέτρηση των εγκλείστων για να διασαφηνιστεί αν κάποιοι από αυτούς κατάφεραν να διαφύγουν. Κατασχέθηκαν όπλα μέσα στη φυλακή, όπου αναπτύχθηκαν άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας για να ενισχύσουν τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Οι φυλακές της Βραζιλίας μετατρέπονται πολύ συχνά σε θέατρα βίαιων επεισοδίων, ιδίως όταν εκδηλώνονται απόπειρες απόδρασης ή εξεγέρσεις, αλλά κι εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ μελών αντίπαλων συμμοριών, που συχνά συνεχίζουν να διευθύνουν τις συμμορίες μέσα από τα κελιά τους.

ΑΠΕ

shares