ΑθλητικάΚόσμος

Πρόταση 25 δισεκατομμυρίων για τα πρώτα τρία Μουντιάλ συλλόγων

Είκοσι πέντε δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν 20,3 δισεκατομμύρια ευρώ, για την αγορά των δικαιωμάτων και της εμπορικής εκμετάλλευσης των τριών πρώτων διοργανώσεων του νέου Μουντιάλ συλλόγων, διοργάνωση που ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, θέλει να εισαγάγει προκειμένου να αντικατασταθούν το Κύπελλο Συνομοσπονδιών και το τρέχον Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων.

Αυτή είναι η πρόταση, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, μίας κοινοπραξίας επενδυτών της Μέσης Ανατολής και της Ασίας στον ίδιο τον Τζάνι Ινφαντίνο, πριν από τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην Μπογκοτά.

Ο πρόεδρος της FIFA, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο για την ύπαρξη της προσφοράς, αλλά δεν παρουσίασε τα οικονομικά στοιχεία της πρότασης.

Μια τέτοια συμφωνία δεν θα είχε προηγούμενο, υπογραμμίζει η εφημερίδα. Η FIFA δεν πώλησε ποτέ τον έλεγχο των διοργανώσεών της σε ένα επενδυτικό ταμείο. Αλλά τους τελευταίους μήνες είχε λάβει προσφορές για να διοργανωθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων στη Σαουδική Αραβία και την Κίνα.

Το σχέδιο για το νέο Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αλλά τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι ήδη γνωστά. Το τουρνουά, που αποτελεί ιδέα του προέδρου της FIFA, δεν θα είναι πλέον σε ετήσια βάση, αλλά θα παίζεται κάθε τέσσερα χρόνια, στο τέλος της σεζόν.

Στο νέο Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων θα συμμετάσχουν 24 ομάδες από τις πέντε ηπείρους:

12 Ευρωπαϊκές ομάδες: οι τέσσερις τελευταίοι νικητές του Champions League, οι τελευταίοι τέσσερις φιναλίστ και οι τέσσερις ομάδες με την καλύτερη κατάταξη UEFA.

5 ομάδες της Νότιας Αμερικής: οι τέσσερις τελευταίες νικητές του Copa Libertadores και η καλύτερη ομάδα στην κατάταξη Conmebol

2 ομάδες από την Ασία

2 ομάδες από τη Βόρεια Αμερική

2 ομάδες από την Αφρική

1 ομάδα από την Ωκεανία ή μια ομάδα σε ένα play-off μεταξύ μιας ομάδας από την Ωκεανία και μίας άλλης ηπείρου.

Ο τύπος του νέου Μουντιάλ συλλόγων, όπως αποκαλύπτεται από τους New York Times, δεν φαίνεται να ευχαριστεί τους ευρωπαϊκούς συλλόγους, που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το σχέδιο του Ινφαντίνο κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA στη Μπογκοτά, φοβούμενοι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από εμπορική άποψη για το Champions League.

 

ΑΠΕ

Back to top button