Φ. Πετσάλνικος: «Το Κίνημα Αλλαγής δε θα πρέπει να συμμετέχει σε καμία μετεκλογική κυβέρνηση» (συνέντευξη)

«Το Κίνημα Αλλαγής δεν θα πρέπει να συμμετέχει σε καμία μετεκλογική κυβέρνηση» τονίζει, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος και εξηγεί ότι «δεν είναι υποχρεωτικό σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας η χώρα να οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές, γιατί εκτός από τη συμμετοχή και τη στήριξη σε κυβέρνηση υπάρχει, ως γνωστόν, και η αρχική ψήφος ανοχής».

Υποστηρίζει ότι το παράδειγμα της Πορτογαλίας όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν συμμετείχε σε κυβερνήσεις συνεργασίας με τους Συντηρητικούς, αλλά απλά έδωσε στην αρχή ψήφο ανοχής λόγω της κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρισκόταν η χώρα, «δείχνει ότι μια τέτοια στάση μπορεί να διαφυλάξει τόσο την ιδεολογική όσο και την πολιτική αυτονομία».

Σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά δηλώνει ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν πρέπει να αποτελέσει το δεκανίκι κανενός.

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο κ. Πετσάλνικος σημειώνει ότι «δεν επιτρέπεται να επιχειρείται με αφορμή την εξυπηρέτηση επικοινωνιακών ή άλλων στόχων, όπως έγινε όταν με πολύ δημοσιότητα πριν δύο χρόνια ξεκίνησε από την πλευρά του πρωθυπουργού μια τέτοια διαδικασία η οποία όμως είχε την τύχη ενός πυροτεχνήματος», ενώ εκτιμά ότι «οι προθέσεις της κ. Φώφης Γεννηματά είναι ειλικρινείς και αγνές αλλά εκτιμώ ότι το εγχείρημα τώρα δεν θα έχει την καλύτερη τύχη».

Ακολουθεί η συνέντευξη του πρώην προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου:

ΕΡ. Στη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής ακούστηκαν από τους σύνεδρους διαφορετικές τοποθετήσεις για το εάν θα πρέπει ο νέος φορέας να έχει ίσες αποστάσεις από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα πρέπει να βρίσκεται κοντύτερα σε κάποιον από τους δύο. Ποια είναι η άποψή σας;

ΑΠ. Το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει κανένα λόγο να απεμπολήσει τη δική του αυτόνομη πολιτική θέση και πορεία «πλησιάζοντας» περισσότερο τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολιτικές που εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαίτερα συντηρητικές, κοινωνικά άδικες και βύθισαν περισσότερο τη χώρα. Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να καταθέτει συνεχώς τις δικές του προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την περιδίνηση της κρίσης στην οποία βρίσκεται.

ΕΡ. Κύριε πρόεδρε, όμως, το ερώτημα παραμένει διότι η χώρα θα πρέπει να κυβερνηθεί την επόμενη ημέρα και φαντάζομαι ότι δεν αποτελεί επιλογή του Κινήματος Αλλαγής η προσφυγή στις κάλπες με απλή αναλογική.

ΑΠ. Και τα δύο κόμματα, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως γνωρίζετε, προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη συνεργασία μετεκλογικά του Κινήματος Αλλαγής, γιατί γνωρίζουν ότι το πιο πιθανό είναι να μην υπάρξει αυτοδυναμία. Πιστεύω ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα πρέπει να συμμετέχει σε καμία μετεκλογική κυβέρνηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μια τέτοια στάση του θα είναι ευκαιριακή και επιπόλαιη. Δεν είναι υποχρεωτικό σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας η χώρα να οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές, γιατί εκτός από τη συμμετοχή και την στήριξη σε κυβέρνηση υπάρχει, ως γνωστόν, και η αρχική ψήφος ανοχής. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν συμμετείχε σε κυβερνήσεις συνεργασίας με τους Συντηρητικούς αλλά απλά έδωσε στην αρχή ψήφο ανοχής λόγω της κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρισκόταν η χώρα, δείχνει ότι μια τέτοια στάση μπορεί να διαφυλάξει τόσο την ιδεολογική όσο και την πολιτική αυτονομία. Ως γνωστόν οι Σοσιαλιστές κυβερνούν σήμερα και μάλιστα με επιτυχημένο τρόπο την Πορτογαλία.

ΕΡ. Πώς σχολιάζετε την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για μετεκλογική συνεργασία της ΝΔ με το Κίνημα Αλλαγής σημειώνοντας ότι είναι ο απαραίτητος εταίρος;

ΑΠ. Ο κ. Σαμαράς φαίνεται πως επιθυμεί το Κίνημα Αλλαγής να παίξει και πάλι τον ρόλο του «συμπληρωματικού εταίρου». Επαναλαμβάνω ότι δεν πρέπει να αποτελέσει το Κίνημα Αλλαγής το δεκανίκι κανενός.

ΕΡ. Σας ικανοποιεί η μέχρι σήμερα λειτουργία του νέου φορέα; Γίνονται κινήσεις ανανέωσης με τη συμμετοχή νέων ανθρώπων. Τι άλλο πρέπει να γίνει;

ΑΠ. Οι κινήσεις ανανέωσης όπως η επιλογή του πολύ νέου γενικού γραμματέα αλλά και του εκπροσώπου Τύπου είναι ιδιαίτερα θετικές. Η σημερινή πραγματική νέα γενιά και όχι κάποιοι «νεανίζοντες» πιστεύω ότι έχουν και το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να βάλουν τη σφραγίδα της γενιάς τους στις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Βέβαια χρειάζεται, όπως πολλές φορές έχω τονίσει, η κατάθεση ενώπιων του ελληνικού λαού μιας συνολικής πρότασης, ενός προγράμματος που θα στοχεύει στην ανάπτυξη και πάλι της χώρας, στην εμβάθυνση της Δημοκρατίας, στην κατοχύρωση της διαφάνειας παντού και για όλους, και κυρίως στην κοινωνική δικαιοσύνη που βάναυσα αναιρείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

ΕΡ. Πώς σχολιάζετε την άποψη του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλου που υποστηρίζει ότι η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για αναθεώρηση του Συντάγματος καθώς υπάρχει όξυνση των πολιτικών αντιθέσεων;

ΑΠ. Για την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι απαραίτητο όχι μόνο να μην υπάρχει όξυνση των πολιτικών αντιθέσεων αλλά και να έχει προηγηθεί μια σε βάθος διαδικασία νηφάλιου και σοβαρού διαλόγου. Η αναθεώρηση του καταστατικού χάρτη της χώρας δεν επιτρέπεται να επιχειρείται με αφορμή την εξυπηρέτηση επικοινωνιακών ή άλλων στόχων όπως έγινε όταν με πολύ δημοσιότητα πριν δύο χρόνια ξεκίνησε από την πλευρά του πρωθυπουργού μια τέτοια διαδικασία η οποία όμως είχε την τύχη ενός πυροτεχνήματος. Επίσης θεωρώ ότι όσο η χώρα πλησιάζει προς τις εκλογές τόσο δυσκολότερος θα γίνεται ο απαραίτητος διάλογος στον οποίο αναφέρθηκα νωρίτερα. Πιστεύω ότι οι προθέσεις της κ. Φώφης Γεννηματά είναι ειλικρινείς και αγνές αλλά εκτιμώ ότι το εγχείρημα τώρα δεν θα έχει την καλύτερη τύχη.

ΕΡ. Σας ανησυχεί η αύξηση της προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας; Πιστεύετε ότι οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα μπορούν να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας;

ΑΠ. Βεβαίως και με ανησυχεί η κλιμάκωση της ρητορικής αλλά και των κινήσεων από πλευράς της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας. Εύχομαι να μην υπάρξουν εξελίξεις που θα ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου. Από την πλευρά μας είναι απαραίτητη η ψυχραιμία, η σοβαρότητα, ιδιαίτερα σε δημόσιες δηλώσεις, η ετοιμότητα, καθώς και η αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό των διεθνών ερεισμάτων της χώρας μας προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ειρήνη στην περιοχή. Δεν βλέπω πολιτικές εξελίξεις στο εξωτερικό της χώρας λόγω εθνικών θεμάτων.

ΕΡ. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται σωστά το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων;

ΑΠ. Μόλις υπογράμμισα στην προηγούμενη απάντηση μου το πώς πρέπει να κινούνται τόσο η κυβέρνηση αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις σε ό,τι αφορά Στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες γίνονται βεβαίως κυρίως για εσωτερική κατανάλωση στη γειτονική χώρα, αλλά δημιουργούν και μια ατμόσφαιρα ρευστότητας στην οποία δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ακόμη και ένα απρόοπτο ή τυχαίο γεγονός.

ΕΡ. Να περάσουμε και στο άλλο μεγάλο θέμα της επίλυσης του ζητήματος με την ΠΓΔΜ. Εκτιμάτε ότι το θέμα θα έλθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή;

ΑΠ. Εάν υπάρξει κατάληξη στις συζητήσεις που γίνονται τώρα ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις σαφώς το θέμα θα πρέπει να έρθει στην ελληνική Βουλή. Η κυβέρνηση βέβαια υποχρεούται να τηρεί ενήμερα τα πολιτικά κόμματα ανελλιπώς σε σχέση με την εξέλιξη των συζητήσεων. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν αιφνιδιασμοί στα εθνικά θέματα.

ΕΡ. Αν έρθει μια πρόταση που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία σε μια συνθέτη ονομασία, στα πρότυπα της εθνικής γραμμής του Βουκουρεστίου, τι πρέπει να κάνει το Κίνημα Αλλαγής;

ΑΠ. Η συμπερίληψη ή μη του όρου Μακεδονία δεν λύνει από μόνη της το πρόβλημα. Ιδιαίτερη σημασία έχουν όχι μόνο οι επιθετικοί προσδιορισμοί αλλά και η καθολικότητα της χρήσης του ονόματος και πάνω απ΄ όλα ο αποκλεισμός γκρίζων ζωνών που θα επέτρεπαν να επιβιώνουν επιδιώξεις αλυτρωτισμού ή άλλες τέτοιες ανοησίες. Επομένως το Κίνημα Αλλαγής εκτιμώ ότι θα πρέπει να τοποθετηθεί και πιστεύω θα το πράξει υπεύθυνα όταν και αν παρουσιασθεί μια τελική συμφωνία ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις.

ΕΡ. Τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας φαίνεται να μην τα πηγαίνουν καλά σε όλη την Ευρώπη. Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτή την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών;

ΑΠ. Όποιος παρακολουθεί με προσοχή τις πολιτικές εξελίξεις και τα εκλογικά αποτελέσματα σε όλη την Ευρώπη θα διαπιστώσει ότι όχι μόνο τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας παρουσιάζουν κάμψη, αλλά ακόμα και τα κλασικά Συντηρητικά κόμματα π.χ. Χριστιανοδημοκρατικά, ενώ μεγάλη αύξηση της επιρροής τους έχουν υπερσυντηρητικά κόμματα με έντονα στοιχεία λαϊκισμού και εθνικιστικών θέσεων.

Ειδικότερα ως προς την Κεντροαριστερά και την Σοσιαλδημοκρατία θεωρώ ότι πρέπει να διατυπώσει τη δική της πρόταση για μεγάλα θέματα, όπως η ουσία της δημοκρατίας σήμερα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κοινωνική δικαιοσύνη, η αντιμετώπιση των τεράστιων προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης, όπως και των κινδύνων που πλέον είναι ορατοί από την καταστροφή που υφίσταται το περιβάλλον αυτού του πλανήτη. Ιδιαίτερα έχουν υποχρέωση οι προοδευτικές δυνάμεις να δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα της νέας γενιάς που συνθλίβεται σήμερα από την ανεργία και την αβεβαιότητα για το αύριο.

matrix24.gr

 

 

shares