Καστοριά

Η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και το Facebook στην κορυφή της ατζέντας στο Στρασβούργο

 

Η παρατεινόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, το θέμα της Συρίας και των σχέσεων με τη Ρωσία, καθώς και η ομιλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που θα έχει αντικείμενο το μέλλον της Ένωσης, αλλά αναμένεται φορτισμένη από την επικαιρότητα των επιθέσεων στη Συρία, θα βρεθούν στην κορυφή του ενδιαφέροντος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την προσεχή εβδομάδα στο Στρασβούργο. Υψηλής σημασίας και η συζήτηση για τη μαζική παραβίαση των προσωπικών δεδομένων μέσω Facebook που άνοιξε επιτακτικά το θέμα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής των πολιτών.

Η παρατεινόμενη κράτηση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών

Ως προς τη σύλληψη και συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που έρχεται στο ΕΚ μετά από κοινή πρόταση των ευρωομάδων του ΕΛΚ και της Αριστεράς, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου Τουρκία, παρουσία της Υπατης Εκπρόσωπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι. Η ολομέλεια θα συζητήσει τα βήματα που πρέπει να ληφθούν για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται από τις 2 Μαρτίου, χωρίς να τους έχει αποδοθεί επίσημα κατηγορία.

Ο Μακρόν για Ευρώπη υπό το φως των επιθέσεων

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν είναι ο τέταρτος ευρωπαίος ηγέτης που θα συζητήσει το μέλλον της Ευρώπης με τους ευρωβουλευτές και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχει εγκαινιαστεί από την αρχή του έτους για την παρουσία στο Στρασβούργο όλων των ευρωπαίων ηγετών, προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους για το μέλλον της Ενωσης. Η συγκυρία αυτή όμως δύο ημέρες μετά την πυραυλική επίθεση στη Συρία από τις Ηνωμένες Πολιτείες με τη συμμετοχή της Γαλλίας και της Βρετανίας, καθιστούν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την παρουσία του Γάλλου προέδρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Facebook και προσωπικά δεδομένα

Τους ευρωβουλευτές θα απασχολήσει την Τετάρτη και το καυτό ερώτημα, τί γίνεται με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με το Facebook και την Cambridge Analytica.

Ενίσχυση ανακύκλωσης

Η κυκλική οικονομία και η ενίσχυση της ανακύκλωσης είναι ένα ακόμη κεφάλαιο που θα συζητηθεί, καθώς οι ευρωβουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν την Τετάρτη νομοθετικές προτάσεις για αύξηση του μεριδίου των ανακυκλούμενων αστικών αποβλήτων από 44% που είναι σήμερα σε 55% μέχρι το 2025. Η προστασία του κλίματος και η δασοκομία  Μέχρι το 2030, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από τις μεταφορές, τη γεωργία, τα κτίρια και τα απόβλητα θα πρέπει να μειωθεί κατά 30%. Επίσης κάθε αποψίλωση θα πρέπει να εξισορροπείται με τη φύτευση νέων δένδρων. Νέα οδηγία για την ενίσχυση της εξοικονόμησης ενέργειας των κτιρίων  Η ολομέλεια θα θέσει σε ψηφοφορία τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία για την εξασφάλιση της μέγιστης ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων στην ΕΕ έως το 2050.

Η δολοφονία του Γιαν Κούτσιακ

Με αφορμή τη δολοφονία του ερευνητικού δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της μνηστής του, Μαρτίνα Κουσνίροβα, οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της προστασίας των δημοσιογράφων στην ΕΕ.

Επίσης αναμένεται να γίνει συζήτηση για τη Συρία, τη Ρωσία και τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα Ν.Μ.

 

 

Back to top button