Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Καστοριά – Συνταγή: Εκμέκ κανταϊφι

Η Ελεάννα Βλαχοπούλου δοκιμάζει και μας προτείνει μια συνταγή του Άκη Πετρετζίκη 

ΥΛΙΚΑ
500 γρ φύλλο καταίφι
150 γρ βούτυρο τύπου Κέρκυρας

Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
200 γρ ζάχαρη
2 βανίλιες
6 κρόκους απο μέτρια αυγά
100 γρ κόρν φλάουρ
100 γρ βούτυρο παγωμένο

Για το σιρόπι
500 γε νερό
600 γρ ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
Φλούδα απο 1 λεμονί
1 κουτ σουπας μέλι η γλυκόζη

Για την σαντιγί
500 γρ φυτική κρέμα γάλακτος
50 γρ ζάχαρη άχνη
1 βανίλια

Φυστίκια αιγίνης χοντροτριμμένα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε πρώτα με το σιρόπι και βάζουμε όλα τα υλικά σε ενα κατσαρολακι και βράζουμε για 6 με 7 λεπτά απο την αρχή του βρασμού.Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει καλά. Για την βάση παίρνουμε ένα ταψί 25 επι 35 και το βουτυρώνουμε.Ξαίνουμε το καταίφι για να μην έχει κόμπους και το ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο ( την διαδικασία αυτή την κάνουμε εναλλάξ τρεις φόρες δλδ καταιφι βούτυρο καταιφι μέχρι να τελειώσουν και τα δύο).Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 σε αέρα για 1 ωρα. Στην συνέχεια αφου το βγάλουμε ζεστο το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε 30 λεπτά να το τραβήξει όλο.
Για την κρέμα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα 900 ml γάλα τα 100 γρ απο την ζάχαρη και τις βανίλιες και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να λιώσει η ζάχαρη. Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα  τους κρόκους με τα υπόλοιπα 100 γρ της ζάχαρης και προσθέτουμε και τα 100 ml γάλα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε και το κορν φλάουρ. Παίρνουμε μια κουτάλα απο το γάλα που έχουμε στην φωτιά και την ρίχνουμε μέσα στο μείγμα με τους κρόκους. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε όλο το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα . Με ενα σύρμα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αφού την αποσύρουμε προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο .Την απλώνουμε επάνω στο καταιφι και την τυλίγουμε με μεμβράνη η οποία πρέπει να εφάπτει επάνω στην κρέμα για να μην κάνει πέτσα. Αφήνουμε το γλυκο στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον.
Στην συνέχεια χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη και την βανίλια και την απλώνουμε επάνω στο γλυκό. Κάνουμε σχέδια με ενα πιρούνι και πασπαλίζουμε με τριμμένο φυστίκι.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Συνταγή Ακης Πετρετζίκης.

erasitexnies.blogspot.gr

 

 

 

 

Back to top button