ΚαστοριάΠρόσωπα

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Το άρθρο για τη Βερόνικα Αποστόλου


Η 29χρονη πανέμορφη Βερόνικα Αποστόλου-Παμπουκίδη διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας στα 22 της χρόνια – όταν ήταν ακόμη φοιτήτρια, στο πρώτο της πτυχίο, στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών στη Φλώρινα. «Όταν πήρα το πρώτο μου πτυχίο, έκανα μεταπτυχιακό στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τώρα είμαι φοιτήτρια Νομικής. Του χρόνου παίρνω και το πτυχίο μου. Πήρα δύο πτυχία μετά τη διάγνωση».

Η Βερόνικα έχει την υποτροπιάζουσα μορφή σκλήρυνσης. Παρουσιάζει υφέσεις και εξάρσεις της νόσου. «Μετά την εγκυμοσύνη βρέθηκαν άλλες δύο εστίες, οι οποίες δεν είναι ενεργές. Αλλά αυτό δεν με εμποδίζει σε τίποτα να μεγαλώσω με αγάπη και να δώσω αξίες στην κόρη μου».

Εκτός από φοιτήτρια, σύζυγος και μητέρα, η Βερόνικα ίδρυσε το 2012, οπότε επέστρεψε στην Καστοριά, Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. «Εκανα αυτή την κίνηση διότι ήθελα να βγάλω τους ασθενείς έξω από το σπίτι τους. Είμαστε περισσότεροι από 12.000 ασθενείς σε όλη την Ελλάδα, αλλά οι περισσότεροι είναι “κρυφοί”. Δεν λένε το πρόβλημα είτε διότι νιώθουν καλά και δεν θέλουν να μιλούν γι’ αυτό ή επειδή έχουν κινητικά προβλήματα και μένουν στο σπίτι».

Εμπνεόμενη από την περιπέτειά της, η Βερόνικα έγραψε πριν από δύο χρόνια ένα παραμύθι με τίτλο «Η Σκληρή Κυρία Πλάκα». Μέσα από αυτό μεταφέρει μηνύματα ελπίδας, αισιοδοξίας και δύναμης κυρίως σε μανάδες και κόρες, όπως λέει. «Εμείς, ως ασθενείς, βιώνουμε αναγκαστικά τη νόσο. Μαζί μας τη βιώνει και το οικογενειακό μας περιβάλλον, το οποίο πρέπει να παίρνει δύναμη». Το βιβλίο βραβεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2016 από την UNESCO σε εκδήλωση που έγινε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

«Τι θέλω πάνω απ’ όλα; Να υπάρχει υγεία σε όλον τον κόσμο. Να μπορέσω να μεγαλώσω με αξίες και ιδανικά την κόρη μου μαζί με τον σύζυγό μου, που χωρίς αυτόν δεν θα τα κατάφερνα. Και φυσικά να πάρω του χρόνου το πτυχίο για να μπορέσω να ασκήσω το επάγγελμα της δικηγορίας».

Έλενα Φυντανίδου

ΒΗΜΑ της Κυριακής

tovima.gr

 

 

Back to top button