Κόσμος

Βρετανία: Σε υγρή μορφή ο νευροτοξικός παράγοντας ενάντια στους Σκριπάλ

Ο νευροτοξικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ενάντια στον Ρώσο πρώην διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και τη κόρη του Γιούλια έξω από το σπίτι τους στο Σάλσμπερι στην νότια Βρετανία ήταν σε υγρή μορφή,  ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra).

Μια πολύ μικρή ποσότητα Novichok χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση και η ουσία ήταν σε υγρή μορφή.

Οι αστυνομικές αρχές πιστεύουν ότι η δηλητηριώδης ουσία τοποθετήθηκε στην μπροστινή πόρτα της οικίας των Σκριπάλ, καθώς εκεί εντοπίστηκε η μεγαλύτερη συγκέντρωση της.

Η Defra τόνισε ότι εννέα σημεία, εκ των οποίων τρία στο κέντρο της πόλης του Σάλσμπερι, χρειάστηκαν ειδικό καθαρισμό και θα ανοίξουν σε δύο μήνεςγια το κοινό, ενώ έχει αρθεί ο αποκλεισμός σε άλλες περιοχές.

«Χάρη σε λεπτομερείς πληροφορίες ήμασταν σε θέση να κατατάξουμε το πιθανό επίπεδο μόλυνσης σε κάθε σημείο και καταρτίζουμε προσαρμοσμένα σχέδια», δήλωσε ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Defra, Ίαν Μπόιντ.

Ο Οργανισμός Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) επιβεβαίωσε τα βρετανικά ευρήματα ότι ο νευροπαραλυτικός παράγοντας της ομάδας Novitchok, που αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ενάντια στους Σκριπάλ.

ΑΠΕ

Back to top button