ΕλλάδαΚόσμος

Σε τροχιά σύγκρουσης Ελλάδα και Τουρκία; – Αυξάνεται η ένταση στο Αιγαίο – Σκληρή στάση από Αθήνα και Άγκυρα

– “Κανείς από τους δύο εταίρους του ΝΑΤΟ δεν φαίνεται διατεθιμένος να κάνει πίσω” λένε οι Γερμανοί – Ο γερμανικός Τύπος κάνει λόγο κίνδυνο οι δυο χώρες να “επιβάλουν στρατιωτικά” τις αξιώσεις τους στις βραχονησίδες – Μετά τη σκληρή στάση της Τουρκίας “βλέπουν” ότι σε τροχιά αντιπαράθεσης μπαίνει και η Αθήνα

Συγκέντρωση τουρκικών στρατευμάτων κοντά στα Ίμια, παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Έλληνα Πρωθυπουργό από τη Ρω στη Ρόδο, “μάχη” για τη σημαία στους Φούρνους και μια σειρά άλλα “επεισόδια” ειδικά μέσα στο 2018 έχουν στρέψει τα βλέμματα όλων στο Αιγαίο. Ο γερμανικός Τύπος βλέπει κίνδυνο να υπάρξει μια θερμή διένεξη στο Αιγαίο.

Μια ανταπόκριση που δημοσιεύεται σε αρκετές εφημερίδες (Hannoversche Neue Presse, Kieler Nachrichten και Dresdner Neueste Nachrichten κ.α.) μιλά ανοιχτά για κίνδυνο αντιπαράθεσης όχι απλά σε φραστικό επίπεδο, αλλά με τη χρήση στρατιωτικών μέσων.

“Τώρα σκληραίνουν τα μέτωπα. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στη βαθμιαία επιθετικότερη εξωτερική πολιτική του Τούρκου προέδρου Ερντογάν. Και η Αθήνα ακολουθεί τροχιά αντιπαράθεσης”, επισημαίνεται στα σχετικά δημοσιεύματα.

Με αφορμή τη… μάχη της σημαίας που ξέσπασε στο σύμπλεγμα των Φούρνων ο γερμανικός τύπος αναφέρει πως Ελλάδα και Τουρκία “εγείρουν αξιώσεις για βραχονησίδες στο Αιγαίο. Αυτές θέλουν εν ανάγκη να τις επιβάλουν στρατιωτικά. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ένας από τους δύο νατοϊκούς εταίρους θα μπορούσε να υποχωρήσει”, γράφει το δημοσίευμα, σχολιάζοντας ότι “ο ψυχρός πόλεμος στην περιοχή των Φούρνων θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε θερμή διένεξη”.

newsit.gr

Back to top button