Η ETA διαλύεται οριστικά

Το τέλος μιας εποχής γεμάτης αίμα. Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA ετοιμάζεται να ανακοινώσει την οριστική διάλυσή της στις αρχές Μαΐου.

Την απόφαση για το οριστικό τέλος της ETA μετέδωσε, το βράδυ της Τετάρτης (18.04.2018) ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός, ETB. Η οργάνωση θα ανακοινώσει ότι διαλύεται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου, όπως μεταδόθηκε.

Η εφημερίδα Gara από τη Χώρα των Βάσκων είχε γράψει τον Φεβρουάριο ότι οι ηγέτες της ETA θα ζητούσαν από τα μέλη της οργάνωσης να συμμετάσχουν σε ψηφοφορία για να αποφασιστεί εάν η οργάνωση θα διαλυόταν οριστικά ως το καλοκαίρι.

Κατά τη διάρκεια του ανταρτπολέμου της ETA, ο οποίος κράτησε σχεδόν μισό αιώνα, στις ενέργειες των ένοπλων Βάσκων αυτονομιστών και τις επιχειρήσεις για την καταστολή τους από τις αρχές της Ισπανίας και της Γαλλίας σκοτώθηκαν πάνω από 850 άνθρωποι.

Οι αντάρτες συμμετείχαν σε έναν -μάταιο- αγώνα για να εγκαθιδρυθεί ένα βασκικό κράτος στη βόρεια Ισπανία και στη νοτιοδυτική Γαλλία. Αλλά η ETA κήρυξε μονομερή κατάπαυση του πυρός το 2011, ενώ κατέθεσε τα όπλα της πριν από έναν χρόνο.

ΑΠΕ

shares