Εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα των Εβραίων της Καστοριάς (ρεπορτάζ – σειρά φωτογραφιών – βίντεο)

 Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα η συμβολική πορεία μνήμης από την πλατεία Ομόνοιας της Καστοριάς προς το σημείο όπου οι Ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής συγκέντρωσαν τους 1.000 Εβραίους της πόλης με προορισμό το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου.

Εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας από τα Ιωάννινα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, του Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣ), συγγενείς των 35 διασωθέντων εβραίων από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Κωνσταντινούπολη, ο Γερμανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Βάλτερ Στέχελ, οι βουλευτές Καστοριάς, Ολυμπία Τεληγιορίδου και Μαρία Αντωνίου, οι δήμαρχοι Ανέστης Αγγελής και Παναγιώτης Κεπακτσόγλου, ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Αδαμόπουλος και μέλη του ιδρύματος «Κέντρου Σπουδών Εβραϊκής Κληρονομιάς Καστοριάς» συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ομόνοιας που πριν από τον πόλεμο αποτελούσε την καρδιά της εβραϊκής κοινότητας, και μαζί με πολίτες ξεκίνησαν τη σιωπηλή πορεία προς την περιοχή του Αγίου Αθανασίου, όπου έχει τοποθετηθεί μνημείο για να θυμίζει την εξαφάνιση της κοινότητας.

Ο Κλιφ Ρούσο, αντιπρόεδρος του ιδρύματος που ζει στη Νέα Υόρκη είναι γιος του Πινο και της Λίνας Ρούσσο, δύο από τους 35 διασωθέντες που κατάφεραν να επιστρέψουν ζωντανοί από το στρατόπεδο του θανάτου, φανερά συγκινημένος ανέφερε ότι παρότι γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη «νοιώθω Καστοριανός, είμαι παιδί αυτής της πόλης», και ότι αυτή την αγάπη «τη μετέδωσε η μητέρα μου που δεν έπαψε ποτέ να μου μιλά για τη ζωή της στην Καστοριά». Ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίες δημιουργίας μουσείου με την ιστορία των Εβραίων της πόλης και «φιλοδοξούμε ότι έως το τέλος του 2020 θα είναι επισκέψιμο». Θα περιέχει ιστορικά ντοκουμέντα και κειμήλια από την ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα της πόλης.

«Αισθάνομαι βαθιά θλίψη και ντροπή για όσα συνέβησαν στην πόλη» τόνισε ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας και επισήμανε ότι πρέπει «να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη και να αντιταχθούμε σε κάθε είδους μίσους και αντισημιτισμού».

Στο τέλος η χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης απέδωσε εβραϊκούς θρησκευτικούς ύμνους και τραγούδια που αναφέρονται Ολοκαύτωμα.

https://www.youtube.com/watch?v=6mcAcokcw8Q

https://www.youtube.com/watch?v=uKQKGHLzAA4

 

 

 

1 σχόλιο

  1. Όσα μπράβο και να πούμε στον κύριο Παπαδαμιανό και στην κυρία Ζορπίδου για τις πρωτοβουλίες τους και το θεάρεστο έργο που επιτελούν θα είναι λίγα. Τους αξίζουν πολλοί έπαινοι για το θάρρος τους να μπορούν να λεν τα πράγματα με το όνομά τους. Καιρός οι σημερινοί Καστοριανοί και τα παιδιά τους να μάθουν την ιστορία αυτού του τόπου, να καλλιεργήσουν το πνεύμα τους, και να γίνουν καλλίτεροι πολίτες και καλλίτεροι άνθρωποι για να θεωρούνται, συν τοις άλλοις, και αντάξιοι της όμορφης και ιστορικής πόλης που κατοικούν.

shares