Ο Νίκος Μπουτσιάδης απαντάει στον Θέμη Δημητρακόπουλο

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς κ. Νίκος Μπουτσιάδης απαντάει στον Θέμη Δημητρακόπουλο που φέρεται κατά της γούνας και των Καστοριανών με αφορμή την ίδρυση του Τοπικού Σχολικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (ΤΔΠΕΠ) με θέμα: «ΓΟΥΝΑ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»

Η απάντηση δόθηκε σε σχολιασμό ανάρτησης του ΦΟΥΙΤ στο Facebook:

Μπορούμε δούμε και την άλλη πλευρά της φυσικής γούνας;
Η εναλλακτική των high street brands αλλά και των περισσότερων μεγάλων οίκων στη χρήση φυσικής γούνας, δεν είναι άλλη από τη συνθετική γούνα, που πολύ λανθασμένα αποκαλείται οικολογική. Πρόκειται για ένα από τα πιο βλαβερά προϊόντα της μόδας, κατασκευασμένο κατά βάση από πετρέλαιο και αδύνατο να βιοδιασπαστεί σε λιγότερο από 500-1000 χρόνια.

Η φυσική γούνα αποτελεί ίσως το πιο βιώσιμο υλικό στη μόδα αυτή τη στιγμή. Πολύ σπάνια θα βρεις κάποιο άλλο είδος ρουχισμού που φοριέται για δύο ή και τρεις γενιές, που κληρονομείται από τη γιαγιά στην κόρη και έπειτα στην εγγονή. Απόδειξη τόσο της αξίας του όσο και της ποιότητάς του. Σε πολλές περιπτώσεις το αρχικό παλτό μπορεί να μεταποιηθεί μία και δύο φορές ώστε να αυξηθεί ο χρόνος ζωής του, και το σημαντικότερο είναι ότι μόλις αυτό πεταχτεί, ως φυσικό υλικο, δεν βλάπτει το περιβάλλον παρά αποσυντίθεται φυσικά σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Η κατασκευή της γούνας, που ράβεται εξολοκλήρου στο χέρι, αποτελεί μία εξαιρετικά σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία που απο μόνη της ανάγει το τελικό προϊόν σε αντικείμενο υψηλής ραπτικής. Είμαστε τυχεροί να έχουμε στην Καστοριά τους καλύτερους ίσως τεχνίτες παγκοσμίως σε αυτόν τον τομέα, με ιστορία που χάνεται βαθιά στους αιώνες και εμπειρία αναγνωρισμένη από τους μεγαλύτερους οίκους μόδας Ευρώπης και Αμερικής.

Σε αντίθεση, το αυθεντικό υλικό που χρησιμοποιείται και από τους περισσότερους οίκους μόδας, προέρχεται πλέον από πιστοποιημένες φάρμες της Ε.Ε.(κτηνοτροφικές επιδοτούμενες μονάδες) με εξαιρετικές συνθήκες διαβίωσης, και σαφώς καλύτερες από αυτές των ζώων που προορίζονται για την τροφή μας.

Η προστασία του περιβάλλοντος υποστηρίζεται μέσα από κριτική σκέψη και συνειδητό τρόπο ζωής σε κάθε μας δραστηριότητα και όχι επιλεκτικά…

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

 

 

shares